≫ 

Sve više devojčica u Vojvodini vakcinisano novim cepivom: Sprečava rak grlića materice, a primaju je i dečaci

U suboričkom domu zdravlju prve doze već su na izmaku

  • 0
Vakcina deca, dete, vakcinacija dece Foto: Shutterstock

U subotički Dom zdravlja u ponedeljak je stigao prvi kontigent vakcina protiv HPV virusa, a iz Službe za zdravstvenu zaštitu žena i dece navode da su skoro sve doze već podeljene, prenosi Subotica.com.

U narednom periodu stižu nove doze vakcine protiv humanog papiloma virusa koji je izazivač raka grlića materice.

Od početka nedelje podeljeno je oko 30 doza vakcina protiv HPV virusa, novi kontigent se očekuje u narednim danima, a iz Službe za zdravstvenu zaštitu žena i dece pozivaju sve zainteresovane da im se obrate.

- Najveće interesovanje za vakcinaciju iskazali su đaci 7. i 8. razreda osnovne škole, kao i srednjoškolci. Vakcinu preporučujemo i devojčicama, ali i dečacima kao prenosiocima humanog papiloma virusa koji je jedan od vodećih uzroka nastanka raka grlića materice - objašnjava dr Josipa Krajninger Parčetić, pedijatar u Dečjem dispanzeru.

Vakcina protiv HPV virusa je besplatna, a broj doza zavisi od uzrasta u kom se prima.

- Ukoliko se vakcina primi do 15 godine, daje se u dve doze u razmaku od 6 meseci. Mladi od 15 do 19 godina vakcinu primaju u tri doze - zaključuje sagovornica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA