• 0
 ≫ 

"Važno oprezno ponašanje i nemenjanje partnera": Majmunske boginje stigle u Srbiju, lekari o merama i zaštiti

 ≫ 

Ova bolest kreće sa groznicom, povećanom temperaturom, malaksalošću, bolom u leđima...

  • 0
Majmunske boginje, Srbija

Foto: Shutterstock, Wikimedia

U Srbiji je registrovan prvi importovani slučaj obolevanja od majmunskih boginja. Iz "Batuta" apeluju na građane da, radi očuvanja zdravlja, primenjuju sve preventivne mere i poštuju preporuke zdravstvenih institucija. Kako se majmunske boginje prenose i kako se zaštititi?

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Ivana Begović Lazarević kaže da je u većini slučajeva obolevanja od majmunskih boginja period inkubacije od 6 do 13 dana, a ponekad i 21 dan, prenosi RTS. 

- Kreće sa groznicom, povećanom temperaturom, malaksalošću, bolom u leđima, da bi jedan do pet dana od pojave simptoma krenule karakteristične čvrste promene, bubuljice, tzv. makule i papule, koje zatim postaju plikovi koji se zagnoje. Promene liče na one kod obolelih od velikih boginja - objašnjava dr Begović Lazarević.

Osim seksualnim putem, majmunske boginje se prenose i preko respiratornih kapljica, ali kontakt sa telesnim tečnostima i sadržajima promena na koži mora biti produžen.

U praksi, prenose se korišćenjem istog veša, posteljine, garderobe.

- Potrebno je oprezno ponašanje, i nemenjanje puno partnera, jer to predstavlja rizik - ističe epidemiolog.

Imunolog i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Miloš Marković kaže da su u priličnoj meri zaštićeni oni koji su nekada primili vakcinu protiv velikih i malih boginja.

- Postoje i vakcine druge i treće generacije koje mogu da se koriste, nisu široko dostupne, ali ako bude potrebno - moći ćemo da reagujemo - rekao je prof. dr Marković.

Institut za javno zdravlje "Batut" saopštio je da je u Srbiji registrovan prvi importovani slučaj obolevanja od majmunskih boginja. Slučaj je dijagnostički prepoznat i terapijski zbrinut, navodi se na sajtu "Batuta".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok