"Nije ovo mahala, ja ću da te opametim": Škola u Pirotu diskriminisala učenicu, stavljena tačka na slučaj

Škola dužna da na ime troškova plati 51.000 dinara

  • 17
Devojčica, zlostavljanje, plače, romkinja Foto: Profimedia/Alamy

Slučaj koji se dogodio 2016. godine dobio je epilog šest godina kasnije - niški Apelacioni sud potvrdio je presudu Višeg suda u Pirotu iz 2021. godine, po kojoj je utvrđeno da je Škola za osnovno i srednje obrazovanje "Mladost" iz tog grada izvršila diskriminaciju na nacionalnoj osnovi prema maloletnoj romskoj učenici.

Tadašnja desetogodišnja učenica morala je po kazni da se drži za stub u holu škole i nije smela da izađe na odmor, a dve nastavnice su je pritom i vređale.

Tog 10. juna 2016. godine dve učenice te škole nastavnica je kaznila tako što su za vreme odmora, dok su druga deca užinala u dvorištu, morale da ostanu u hodniku, a jednoj od njih je naredila da "grli stub" u hodniku, zbog navodne krađe užine drugom učeniku.

Pirotski sud je dokazao diskriminaciju, a Apelacioni potvrdio maja 2022. godine, pa je uz presudu naloženo i da pirotska škola na ime troškova postupka tužilji isplati 51.000 dinara.

- Potvrđuje se da je maloletna učenica izdvojena iz grupe dece i da joj je ograničeno kretanje zabranom da odmor provede sa ostalom decom. Tim činom izdvajanja i zabrane kretanja, škola je na nepedagoški način postupala i kaznila dete romske nacionalnosti - utvrdio je sud.

Sud je dokazao i da su se nastavnice diskriminatorski ponašale prema učenici M. D. i da su je vređale.

Jedna nastavnica joj je naredila da "pridržava stubove" u hodniku kako bi odslužila svoju "kaznu“ i iznosila grube i ozbiljne komentare i pretnje, dok je druga nastavnica vređala rečima "Nije ti ovo ciganska mahala; ja ću da te opametim, da budeš kao i druga deca", a zatim je otišla uz stepenište i pritom iznosila grube i ozbiljne komentare i pretnje, rekavši da, ukoliko se situacija bude ponovila, da će obavesiti roditelje i školskog psihologa - stoji u presudi.

Da li će i na koji način dodatno biti sankcionisani škola "Mladost" i dve nastavnice, pitanja su koja su postavljena Ministarstvu prosvete, a odgovori se očekuju, pišu Južne vesti.

Otac maloletne M. D. kaže da je zadovoljan presudom, iako je od tog događaja prošlo već 6 godina.

- Ona ne ide više u tu školu. Tada je bio užas, možda se ne bi ni saznalo da drugar Goran Nešić nije bio prisutan. Maltretirali su je, plakala je. Sve je bilo snimljeno kamerama, nisu dali da vidimo - kaže otac.

Tada desetogodišnja devojčica iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Mladost" bila je kažnjena u školi tako što zajedno sa vršnjakinjom nisu smele da izađu na odmor, a bilo joj je naređeno da se u školskom holu rukama drži za stub. Škola je, po mišljenju poverenice za zaštitu i ravnopravnosti, u tom slučaju počinila diskriminaciju dece.

Zbog celog slučaja, kako je tvrdila, bez posla je ostala psiholog Jelena Jocić koja je stala u zašitu diskriminisanih učenica, a kojoj nije bio produžen ugovor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    18. jun 2022 | 09:40

    Ipak je to samo devojčica ali generalno da su Romi isuviše pustili krila i postali bahati kao nikadapre - vala jesu !

  • ajs

    18. jun 2022 | 09:08

    Ukrala nesto pa je zato kaznili. Kad nece drzava moraju oni. Zna se sta drzava radi-tolerise ih.

  • Nena

    18. jun 2022 | 10:12

    U tekstu se navodi da se to desilo 10.juna 2016.a presuda u korist devojcice je doneta u maju 2022. Zar je bilo potrebno SEST godina da se donese presuda za takav slucaj???? Au,ljudi moji kakvo nam je sudstvo. U kakvoj pravnoj drzavi mi zivimo? Neku procesi traju decenijama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA