≫ 

Srbija gori i u hladu: Temperatura u 7 prešla 20. podeok, danas nas tek čeka pakao

Bez obzira na visoke temperature danas je snazi žuti meteoalarm u celoj zemlji. To znači da vreme može potencijalno opasno

  • 13
Vikend na Adi ciganliji Foto: Nikola Anđić

Za danas su u Srbiji najavljene temperature i i do 33 stepena a u 7 sati u mnogim gradovima temperatura je, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) dostigla 20.podeok. 

Najtopliji je bio Beograd u kojem je u hladu izmereno 22 stepena, a zatim Sremska Mitrovica u kojoj je bilo 20 stepeni u hladu, koliko je izmereno i u Kikindi i Somboru. U Novom Sadu, Loznici i Smedervskoj Palanci bilo je 19 stepeni.

Bez obzira na visoke temperature danas je snazi žuti meteoalarm u celoj zemlji. To znači da vreme može potencijalno opasno.

Meteorolog Marko Čubrilo kaže da nas narednih dana očekuje toplo vreme ali uz povremene nestabilnosti, posebno oko 22. juna i 24. juna.

- Mogući su vrlo visoki maksimumi, dok bi posle tog datuma moglo uslediti blaže osveženje - kaže Čubrilo na Fejsbuku.

On navodi da polako  ali sigurno ulazimo i pravi letnji režim vremena, posebno kad su temperature vazduha u pitanju.

- Osvežanja koja će do kraja meseca dolaziti sa Atlantika će biti vrlo blaga i verovatno neće uspeti da spuste temperaturu ni do granica proseka, tako da bi se ona uglavnom kretala malo ili znatno iznad proseka. U ponedeljak pretežno sunčano i vrlo toplo. Kasno posle podne na severozapaadu Hrvatske destabilizacija atmosfere uz lokalnu pojavu grmljavinskih pljuskova.

Te nestabilnosti bi se zatim preko ostalog dela Hravtske, severne i ređe središnje BiH, zapadne Srbije i Vojvodine polako premeštale dalje na istok tako da bi ti delovi regiona do utorka ujutro lokalno mogli imati grmljavisnke pljuskove, a nije isključena ni pojava lokalne vremenske neogode. Nad ostalim delom regiona uglavnom suvo.U ponedeljak maksimum i do 33 stepen Celzijusa, lokalno, dok će u utorak biti malo svežije uz maksimume od 24 do 29 stepeni Celzijusa, što je i dalje malo iznad proseka - navodi Čubrilo.

Večernji proračun ECMWF, prema njegovim rečima, novu destabilizaciju atmosfere simulira već za drugi deo noći ka sredi kada bi na severu regiona moglo biti vrlo jakih, ali izrazito lokalnih nestabilnosti, dok će u sredu posle podne i u noći ka čevtvrtku u prostoru od severozapadne, severne i istočne Hrvstske, preko severozapadne i dela zapadne Srbije, Vojvodine, severoisotka i severa BiH možda severa Šumadije kao i istoka Srbije očekuju česte, potencijalno i vrlo jake nestabilnosti uz okalne nepogode.

- Nad ostalim delom regiona samo ređa pojava pljuska, a na jugu suvo i stabilno. Još nije jasno kako će se ta zona nestabilnosti tračno postaviti, jer je GFS ima za oko 300 kilometara  severnije i većim delom nad Mađarskom.Ta destabilizaicja atmosfere bila bi posledica postojanje slabog, visinskog, ciklona severnije od nas, dok bi se na jugu regiona osetio uticaj anticiklona and Mediteranom. Makismumi bi oko 23. juna bi nad istočnim predelima regiona bili oko proseka, dok bi nad ostalim delom regiona i dalje bilo dosta toplo. Očekivani maksimumi su od  23 ponegde na istoku regiona do oko 32 na jugu i jugozapadu.

- Zatim bi se atmosfera stabilizovala te bi do oko 27. juna preovlađivalo sunčano uz ređu pojavu pjuska i sve toplije tako da bi oko 27. juna maksimumi lokalno mogli biti i preko 35 stepeni Celzijusa uz vrlo tople noći. Posle 27. juna je moguća destabilizacija atmosfere uz osveženje, posebno nad istokom regiona - kaže Čubrilo.

Video: Spirala smrti! Evo kako vrućina može da bude fatalna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA