Sudar najhrabrijih na Vidovdan u Krajčinovićima: Tri države mere snage u izvlačenju trupaca i seoskim igrama

Na ovogodišnjem 28. Vidovdanskom saboru biće uvedene i neke nove discipline koje će uključiti školsku decu i omladinu iz seoskih škola u opštini Priboj

  • 0
seoske igre, selo, sabor, priboj Foto: RINA

Vidovdanski sabor Gorava Krajčinovići, biće po 28. put tačka spajanja tri države Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine selu Krajčinovići u nedelju 26. juna, na manifestaciji koja kombinovanim programom, takmičenja u starim zanatima, seoskom višeboju, trkama konja i koridi, čuva stare običaje, nematerijalnu kulturnu baštinu ovog nekada jedinstvenog prostora.

Uz tradicionalna nadmetanja u očuvanju starih zanata - sečenja drveta dubećom testerom i kladarom, izvlačenja trupaca volovima, seoskom višeboju, trkom konja i koridom na ovogodišnjem 28. Vidovdanskom saboru biće uvedene i neke nove discipline koje će uključiti školsku decu i omladinu iz seoskih škola u opštini Priboj, a prema rečima organizatora očekuju se i neki od najviših predstavnika države Srbije i okolnih opština kao podrška započetim procesima revitalizacije sela i očuvanja dobrosusedskih odnosa na ovom pograničnom području, javlja RINA.

Uz već čuvene atrakcije Sabora - kladionicu ovna sa četiri roga i okretanje vola na ražnju, za ovu "post pandemijsku" godinu organizatori su pripremili i vašarske izložbe i štandove, kao i najveću zabavno-muzičku atrakciju na ovim prostorima Goci bend.

Entuzijazmom i domaćinskim pristupom organizaciji manifestacije porodice Radović, insistiranju na sabornosti i atraktivnom i bogatom programu, Vidovdanski sabor Gorava Krajčinovići već duže od četvrt veka je najbrojniji i najveći narodni skup na tromeđi, koji se kako kažu meštani "ne propušta" i koji se čeka cele godine a koji je do sada posetilo više od 200 hiljada gostiju iz sve tri države ali i iz dijaspore i celog sveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA