≫ 

"Ne rade ništa 3 meseca pa se žale": Svi misle da nastavnici ne rade ništa celo leto, ovako im izgleda raspust

Da, nastavnici imaju raspust, ali on ni približno nije kao đački

  • 93
Učiteljica nastavnica more Foto: Shutterstock

Kako se približava letnji raspust, tako se sve češće mogu čuti i komentari na račun prosvetnih radnika.

- Blago njima, celo leto slobodni!

- Ne rade ništa tri meseca, a posle se žale...

- Što ja nisam prosvetni radnik pa da imam letnji raspust!

Ali, da im neko stvarno ponudi da uzmu dnevnik u ruke i suoče se sa 30 vragolastih đaka, nespremnih da 45 minuta s punom pažnjom slušaju čas, nismo sigurni koliko bi njih tada pristalo.

No, da ne mudrujemo, pitali smo jednog nastavnika kada za njih počinje raspust i dokle traje, i šta rade kada se učenici raspuste a časova više nema.

- Posle završetka školske godine, što je ove godine 24. juna, održavaju se odeljenska i nastavnička veća. Na odeljenskom veću se zaključuju ocene, a sednice su dugotrajne i iscrpljujuće. Za svakog učenika morate da obrazložite ocenu, a da se razredni starešina i direktor usaglase - kaže za Telegraf nastavnik Milorad Antić i predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Posebno obiman posao, i to papirološki, imaju razredne starešine, ali i pojedini nastavnici. Oni sređuju kompletnu pedagošku dokumentaciju, svedočanstva, diplome, dnevnike.

- Nakon odeljenskih veća, kreću pripreme za polaganje razrednog ispita i popravnog ispita u avgustu. Pripreme za popravni ispit treba da čine 10 odsto od ukupnog fonda časova tog predmeta. Potom idu pripreme za upis učenika za narednu školsku godinu. Određuje se komisija i završava ostala procedura. Nakon toga dolazi na red stručno veće iz određenih oblasti ili predmeta gde se vrši analiza i predlog direktora škole koji nastavnik će kom odeljenju da predaje - nabraja Antić.

Nakon silnih zasedanja i papira s kojima prosvetari treba da se izbore, dok drugi misle da uživaju u hladovini na nekoj plaži, konačno kreće upis i zakazuje se nastavničko veće da se iznesu rezultati i da se vidi koliko je učenika upisano.

- To je neophodno i da bi se videlo koliko će đaka ići na građansko vaspitanje, a koliko na veronauku - dodaje naš sagovornik.

Tek negde oko sredine jula i nastavnici mogu da kažu da je odmor počeo. U proseku su, objašnjava Antić, slobodni do sredine avgusta, ali to zavisi i od godina staža, broja dece, osvojenih nagrada...

- Od 15. avgusta do 1. septembra organizuju se ponovo nastavnička veća i polaganja popravnih ispita. Onaj ko nije iskoristio godišnji odmor, direktor mu ostatak prevacuje za zimski raspust - na kraju dodaje on.

Video: Učiteljica iz Novog Sada se takmiči za najboljeg nastavnika na svetu i nagradu od milion dolara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rada

    22. jun 2022 | 16:44

    Vecito preslisavanje prosvetara.... Svima su za sve krivi,a citav zivot rade za bedu!

  • Bhm

    22. jun 2022 | 16:38

    Ne,ne ne odmaraju 3 meseca,odmaraju barem 5 meseci godišnje.Letnji,zimski,prolećni,uskrsnji,prvomajski raspusti,svi vikendi i praznici su im neradni,nekad imaju 1 ili 2 časa dnevno a maksimun 5 retko 6,o cemu vi pricate!?Jesu neka deca nezgodna i bezobrazna ali to je nebitno u celoj priči.Uzivaju prosvetari i te kako...

  • Rade

    22. jun 2022 | 15:58

    Prosvetni radnici su najveći paraziti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA