≫ 

Strašna grmljavina digla Beograđane na noge: Premešta se u ostatak zemlje, RHMZ izdao novo upozorenje

Biće i pojačanog vetra u zoni pljuskova

  • 2
Beograd, munje gromovi, nevreme, kiša Foto: Shutterstock

Jaka grmljavina prekinula je san stanovnicima Beograda. U prestonici je počelo da grmi malo pre 4 sata, a s obzirom na najnovije upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) ona će se tokom dana premeštati u ostatatak zemlje.

- Tokom jutra iznad većeg dela oblačno, u Vojvodini i na zapadu Srbije mestimično sa kišom umerenog intenziteta, a na području Šumadije, Pomoravlja, istočne i jugoistoistočne Srbije intenzivni pljuskovi sa grmljavinom i pojačanim vetrom u zoni pljuska - navodi se u najnovijem upozorenju koje je RHMZ postavio na svom sajtu u 6.47 sati a koje važi do 12.47.

Pored upozorenja, objavljena je nešto kasnije i najava, u kojoj se napominje da je lokalno moguće pojava sugradice i grada:

- Tokom jutra i prepodneva na području Vojvodine, Šumadije, Pomoravlja i istočne Srbije mestimično sa kišom ili lokalnim pljuskovima.

Kako je izjavio meteorolog Đorđe Đurić, danas će biti biti uslova za obilnije pljuskove i grmljavinske oluje. Do kraja ove sedmice neka vam pri ruci budu i suncobrani i kišobrani. U prvoj polovini sledeće sedmice biće vrelo, temperatura ponegde i preko 35 stepeni, najavljuje meteorolog Đorđe Đurić.

- U četvrtak rano ujutro i tokom dela prepodneva u Vojvodini, na severoistoku i istoku Srbije biće uslova i za grmljavinske nepogode sa olujnim vetrom, gradom i obilnijim pljuskovima, pri čemu bi lokalno za nekoliko sati moglo da padne od 20 do 40 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više - najavljuje uz napomenu da su mogući pljuskovi i grmljavina i na području Beograda:

- Na širem području lokalno biće uslova i za obilnije padavine, uz slabljenje i prestanak padavina tokom prepodneva i razvedravanje tokom poslepodneva.

Maksimalna temperatura u četvrtak biće od 25 do 30, u Beogradu do 26 stepeni, a očekuje se i veoma sparno vreme.

- U petak će u većem delu Srbije biti sunčano i toplo vreme, samo ponegde na jugu i jugozapadu posle podne sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Maksimalna temperatura od 28 do 32°C, u Beogradu oko 30°C.

U subotu u većem delu Srbije biće promenljivo oblačno, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, uz pojačan severozapadni vetar.

U nedelju na severu pretežno sunčano, u ostalim predelima promenljivo oblačno, u južnim i centralnim predelima ujutro i pre podne ponedge sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Maksimalna temperatura tokom vikenda biće od 26 do 32°C, u Beogradu do 30 - napisao je o prilikama do kraja tekuće nedelje.

Dodaje da će od ponedeljka do srede biti sunčano i veoma toplo vreme, uz maksimalne temperature od 32 do 36, u Beogradu do 35 stepeni, a očekuju se i veoma tople noći.

Sredinom sledeće nedelje mogući su osveženje i naoblačenje sa kišom.

- S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature u Srbiji za kraj juna od 25 do 30°C, vidimo da će one do kraja ove sedmice biti uglavnom oko prosečnih vrednosti, dok će u prvoj polovini sledeće sedmice biti više i za 7 stepeni - ističe Đurić.

U Bujanovcu u sredu oluja čupala drveće iz korena

Olujni vetar je iz korena iščupao drvo u dvorištu kuće u glavnoj ulici, koje palo tik pored trafike u susednom dvorištu. Stablo je oborilo ogradni zid u blizini raskrsnice sa glavnom ulicom.

Po nepotvrđenim informacijama, u tom trenutku u kiosku je bilo nekoliko osoba, dok je kuća prazna i izdaje se kao lokal, ali niko, srećom, nije povređen.

Video: Munje zaparale nebo iznad Zlatara: Promena vremena zatekla meštane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA