≫ 

Žene u Srbiji do 45 godina još ne mogu na VTO o trošku države: Starosna granica podignuta u martu, na papiru

Ministarstvo zdravlja još nije aminovalno izmene Pravilnika kojim bi i žene do 45 godina mogle na vantelesnu oplodnju o trošku države

  • 14
vantelesna oplodnja, Spermatozoidi, Sperma, Veštačka oplodnja, vantelesna oplodnja, Beba iz epruvete, Začeće, oplodnja Foto: Shutterstock

Starosnu granicu za vantelesnu oplodnju sa 43 na 45 godina života, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) podigao je još krajem marta, ali je to i dalje "mrtvo slovo na papiru", jer Ministarstvo zdravlja nije aminovalo izmenjeni Pravilnik, kojim bi ona počela.

RFZO je uradio sve iz svojih nadležnosti, kako bi ova odluka što pre zaživela, međutim, kako tvrde, i pored urgencija, Ministarstvo zdravlja, to nije u okviru svojih nadležnosti još učinilo, iako im je fond pravilnik uputio još 31. maja, a urgencije 13. juna.

- 28. marta 2022. godine RFZO je doneo odluku da finansira pokušaje vantelesne oplodnje za žene do 45. godine života umesto do 43. godine i preduzete su sve radnje iz nadležnosti RFZO, kako bi se akt kojim se reguliše navedeno pravo izmenilo - podseća RFZO u obaveštenju na svom sajtu u kojem se dalje objašnjava šta se dalje dešavalo:

- U vezi sa tim, nakon dobijanja mišljenja struke i donošenja odluke Upravnog odbora Republičkog fonda o usvajanju izmene Pravilnika, 31. maja 2022 godine smo  predlog pravilnika dostavio Ministarstvu zdravlja na dalju nadležnost i postupanje, u skladu sa članom 133. Zakona o zdravstvenom osiguranju. Imajući u vidu da navedeni pravilnik još nije stupio na snagu, a kako je potrebno da se što pre omogući ženama preko 43. godine života pravo na postupke vantelesne oplodnje, Republički fond je Ministarstvu zdravlja dana 13. juna 2022. godine uputio i Urgenciju na izmenu Pravilnika - piše na sajtu RFZO.

Ministarstvo bez odgovora

Ministarstvo zdravlja nije odgovorilao na pitanja Telegrafa.rs zašto Pravilnik nije stupio na snagu i zbog čega odugovlače sa postupcima iz svojih nadležnosti, da bi i žene do 45 godine mogle na vantelesnu oplodnju o trošku države. 

Marijana Arizanović iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo" kaže da njih svakodnevno zovu žene, koje čekaju promenu starosne granice, među kojima vlada veliko nestrpljenje.

- Neke su već i odradile analize, iako smo apelovali da se to ne radi unapred. Situacija je takva da svako ko želi bebu je nestrpljiv već po prirodi svog problema. Veliko je nestrpljenje i nezadovoljstvo, i to je razumljivo - kaže ona.

Dodaje da oni očekuju da se promena starosne granice dogodi zajedno sa najavljenom donacijom reproduktivnih ćelija, što bi trebalo ubrzo da se dogodi.

- Kada neka žena u određenim godinama ode na Komisiju za vantelesnu oplodnju i kažu joj da njene šanse za začećem sa njenom ćelijom nisu moguće, treba da se usmeri na donaciju, tako da verujemo da će se te dve stvari uvezati. Donacija je jedna kompleksna oblast koja mora potpuno da se oformi i osmisli, dok sve to ne zaživi. Stvarno se nadamo da će to biti ubrzo - rekla je za Telegraf.rs Marijana Arizanović koja podseća i da je omogućen neograničen pokušaj VTO za prvo dete, te da ćemo imati fenomenalne uslove za dobijanje potomstva.

Smatra se da na vantelesnu oplodnju čeka nekoliko stotina žena do 45 godina.

Video: Lončar: Novi KCS imaće Centar za infertilitet

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    23. jun 2022 | 23:25

    A promena pola moze????

  • Milovan

    23. jun 2022 | 23:24

    Molim Vas, nemojte zamajavati narod takvom pricom. Ja imam vise godina i desetogodisnje iskustvo o ovakvim pricama. Samo obecavate, obecavate i nista. Ja sam probao sa mojom suprugom sve, tako sto sam sam sve placa. Dugi niz godina sam bio samo pacijent sa brojem, placao, placao i placao i nisam uspeo. Ne mogu ja da platim koliko nasima koji to rade treba. A VTO nije uspeo, jednom, drugi put... Ja podržavam ovu vlast ali zdravstvo i ovaj problem u Srb su na niskim granama. I zato se uvek naljutim kada o ovome diskutujete i obecavate. Samo obecavate. Nemojte tako.

  • Srna

    23. jun 2022 | 23:22

    Apel za mlade devojke i zene da radjaju decu sto pre da ne bi bilo kasno pa da se mora na VTO. To sto svi propagiraju da se starosna granica pomerila su gluposti biologija se ne moze pomeriti....onako kako ke predvidjeno za ljudski organizam....zena sa 26 godina je vec starija prvorotka da se razumemo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA