≫ 

Poverenica osudila puštanje pesama "koje raspiruju nacionalnu netrpeljivost": "Zabrinjavajuće i nedopustivo"

Poverenica Janković istakla da je problem ukoliko su deca sama odabrala sporan sadržaj za školsku priredbu, a da je još više za brigu ukoliko je to učinjeno na predlog nastavnog kadra

  • 15

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da je puštanje pesama na školskoj priredbi, čiji tekstovi raspiruju nacionalnu netrpeljivost zabrinjavajuće i nedopustivo, a naročito jer je reč o deci osnovnoškolskog uzrasta i priredbi održanoj u školi.

Poverenica Janković je reagovala povodom medijskih tesktova o događaju u OŠ "Vasa Stajić" u Novom Sadu.

Da bi sve činjenice bile utvrđene, neophodno je da škola preduzme adekvatne mere u skladu sa zakonom i pravilnicima, kazala je Janković, navedeno je u saopštenju.

- Poražavajuće je ako su deca od svih sadržaja izabrala spornu pesmu za školsku priredbu, a izuzetno zabrinjavajuće ukoliko im je u realizaciji takvog izbora pomogao neko od nastavnog kadra.

Škola nije mesto gde se puštaju sadržaji koji imaju bilo kakvu uvredljivu konotaciju ili šire netrpeljivost, već mesto gde se razvija duh zajedništva, razumevanja i nediskriminacije - istakla je poverenica Janković za RTS.

Mediji su ranije preneli da je u javnost procurio snimak na kojem se vide deca od 10-ak godina iz ove škole kako igraju zajedno sa učiteljicom uz pesmu kojom se veličaju ratni zločini nad bošnjačkim stanovništvom tokom rata u BiH.

Video: Da li Baja Mali Knindža peva primitivcima na slavlju: Evo šta na tu temu kaže žiri ZG

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vujke

    23. jun 2022 | 23:09

    Koji bre ratni zlocini, pogotovo nad bosnjackim stanovnistvom?! Ta nacionalnost nije ni postojala za vreme gradjanskog rata u Jugoslaviji. Bili su Srbi i Muslimani, Bosnjaci nisu postojali kad je ova pesma nastala.

  • Begaj bre

    23. jun 2022 | 23:11

    Mrš! U našoj zemlji će se slušati naše pesme

  • Manjača

    23. jun 2022 | 23:25

    Neka poverenica tako brzo reaguje na Hrkalovicku i Nebojšu iz Beograda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA