Otvoren predmet, prosvetna inspekcija treba da izvrši nadzor: Još jedna reakcija na neprikladnu pesmu u školi

"Svako odstupanje koje može da poremeti izgrađeni duh međunacionalnog suživota, uzajamnog poštovanja raznolikosti i uvažavanja tradicije, običaja i svih osobenosti pripadnika nacionalnih zajednica predstavlja nepoželjno odstupanje od postojećih standarda"

  • 39

Povodom emitovanja neprikladne pesme u OŠ „Vasa Stajić” u Novom Sadu, oglasio se i Sekretarijat Pokrajinske vlade.

- Po prijemu informacije o tome da je u OŠ „Vasa Stajić” iz Novog Sada, na školskoj priredbi, puštena pesma neprikladnog sadržaja, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice otvorio je predmet koji je prosledio dalje na postupanje Prosvetnoj inspekciji Grada Novog Sada, u čijoj je nadležnosti da izvrši inspekcijski nadzor nad radom gorenavedene obrazovno-vaspitne ustanove.

Oni ističu da se na teritoriji AP Vojvodine osnovno i srednje obrazovanje, pored nastave na srpskom jeziku, realizuje i na jezicima pet nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica i to na mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i hrvatskom jeziku, a dvadeset osam različitih nacionalnih manjina ‒ nacionalnih zajednica vekovima složno žive.

- Svako odstupanje koje može da poremeti izgrađeni duh međunacionalnog suživota, uzajamnog poštovanja raznolikosti i uvažavanja tradicije, običaja i svih osobenosti pripadnika nacionalnih zajednica predstavlja nepoželjno odstupanje od postojećih standarda.

Podsetimo, u javnost je procureo snimak na kojem se vide deca od 10-ak godina iz škole "Vasa Stajić" kako igraju zajedno sa učiteljicom uz pesmu kojom se veličaju ratni zločini nad bošnjačkim stanovništvom tokom rata u BiH.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavica

    24. jun 2022 | 11:07

    Nastava u Srbiji,treba da bude na Srpskom jeziku.Kome se ne svidja,nek' ne salje decu u skolu.Nas niko ne sljivi ni 2% a kod nas se osilili svi a mi da budemo manji od makovog zrna.E zato nam je tako,kako nam je.

  • Џони90

    24. jun 2022 | 11:43

    Чињеница да су деца пустила ову песму је показатељ да расту генерације које ће неговати своју историју, традицију, веру и памтити ко нас је убијао у 3 рата, па неће допустити да се то опет деси. И песма не велича никакве злочине, већ говори о борби против муџахедина, борби за опстанак српског народа на просторима где је вековима живео. Ови родитељи, који причају овакве глупости, нека упишу дете у школу у Славонском Броду, па нек носе ХОС-ове униформе, ако им смета Србовање у Србији. Живеће овај народ!

  • Cole

    24. jun 2022 | 11:03

    Nesećam se daje prosvetna zajednica osudila i kaznila nastavnicu i školu zbog odbijanja pevanja himne Srbije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA