≫ 

Prelepi prizori sa Gazimestana, svetog srpskog mesta: Očevi sa decom u naručju, mladi koji svake godine dolaze

"Neka znaju da je ovo sveta srpska zemlja i da mi Srbi nećemo nikad odustati od ovoga"

  • 21
Gazimestan Vidovdan Patrijarh Porfirije Parastos Kosovskim Junacima Fičer Foto-montaža: Tanjug/TV Hram

Danas je Vidovdan. Opelom kosovskim junacima na Gazimestanu obeležena je 633. godišnjica Kosovske bitke. Opelo je služio Patrijarh sa mitropolitima Joanikijem i Hrizostomom, arhiepiskopom Jovanom, i deset episkopa. Vladika Teodosije je pre opela ispred spomenika Kosovskim junacima posetioce dočekivao uz blagoslov.

Kosovska policija za to vreme, rigoroznim kontrolama i proverama, udaljavala je posetioce koji su na sebi imali nacionalna obeležja, uključujući i reči „Srbija, Kosovo i Metohija“, te poruku „Nema predaje“. Pre opela nacionalna obeležja Srba skoro da nisu bila vidljiva, ali se nakon opela atmosfera promenila.

Isturene su srpske zastave, uz starocrkvene, a bila je vidljiva i ruska. Veliki broj posetilaca u horu je pevao tradicionalne srpske pesme. Okupljeni su uzvikivali „Kosovo je srce Srbije“, „Crna Gora i Srbija to je jedna familija“, a u jednom trenutku na kratko se grupica tik uz binu koja je na kratko uzvikivala „Sve je Rusija, Kosovo je Srbija“.

A šta kažu posetioci?

- Svake godine smo tu. Pa tradicija, mi Srbi, volimo to, evo sa decom smo - bili su utisci porodice iz Ugljara.

Stefan Đorđević iz Vrnjačke Banje je prvi put na Gazimestanu. Kaže da mu je utisak „fantastičan“.

- Oduvek sam imao želju, i evo sada se namestila prilika da dođem. Neki čudan je osećaj, rekoh, da sam oduvek želeo da dođem i sviđa mi se i drago mi je.

Dva mladića iz Požarevca su kazala da dolaze već treći, odnosno drugi put, te da svako ima svoje razloge, a oni su došli kao hodočasnici, piše Kossev.

- Svako ima svoje razloge koji se dalje pretaču u jedan veći kotao koji čini temelj svačijeg dolaska ovde - kazao je jedan od mladića, na šta je drug odgovorio: „Zato što smo Srbi“.

Nadaju se da će i češće da dolaze, ali i da će biti više ljudi.

Miodrag Trajković, sa malim sinom u naručju, kaže da dolazi svake godine na „ovo sveto srpsko mesto“.

- Drago mi je da koji god Srbin da dođe ovde - poželeo je Srbima da u što većem broju nastave da dolaze, a imao je i poruku za Evropu i svet:

- Neka znaju da je ovo sveta srpska zemlja i da mi Srbi nećemo nikad odustati od ovoga.

Malinka iz Prištine nije ni jednu godinu propustila da za 28. jun dođe na Gazimestan.

- Svake godine dolazim.

Novinar Petrit Daku iz Kohavision, koji je bio danas na radnom zadatku, kazao nam je da se radi o uobičajenom događaju u vezi sa svakom verskom lokacijom na Kosovu.

- Svi ljudi imaju pravo da slave na sopstven način i za nas je to u redu, sve dok je normalno i mirno, u redu je.

Kosovska policija koja je imala poseban operativni plan obezbeđenja današnjeg događaja kao i svake godine, nakon manifestacije saopštila je da je na Gazimestanu danas uhapšena jedna osoba zbog „podsticanja i raspirivanja mržnje i razdora“, dok je njima desetoro zabranila ulazak na Kosovo nakon što im je u automobilima pronašla deset majica sa natpisima koji, kako navode iz policije, „izazivaju mržnju“.

Među 15-ak autobusa i preko sto vozila, registarske oznake su bile mahom iz Srbije, Crne Gore i sa Kosova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA