≫ 

Dragan pronašao džinovsku pečurku, krenuo ka crkvi, ubrao je iznad puta: "Gledam jeste, nije, kad ono premija"

Kako je otkupna cena druge i treće klase slabija, mnogi berači seku vrganje, suše ih i tako suve ih prodaju po ceni od čak 2 000 do 4 000 dinara

  • 1

Velika količina kiše koja je prethodnih dana padala na području zapadne Srbije prijala je pečurkama pa ih u okolini Ivanjice ima na pretek. Rodna godina uticala je na cenu tako da se najzastupljeniji vrganj trenutno plaća oko 300 dinara za kilogram. Berači koriste svaki dan da naberu što više pečuraka, a Draganu Mladenoviću pošlo je za rukom da samo jednim potezom u torbu spakuje tri kilograma vrganja.

On je na planini Javor ubrao džinovsku pečurku.

- Prođem tamo ka crkvi na Javoru. Prošao sam gore iznad puta i ovako je stajao. Gledam jeste, nije, kad ono premija - kaže za Infoligu Mladenović.

- Najviše može da ih se nađe u bukovoj šumi. Ovaj je star tri četiri dana, brzo ona niče - dodaje.

Šume i livade u okolini Ivanjice pune su jestivih i lekovitih gljiva, čijim branjem se može obezbediti dobra zarada. Lisičarke su prve divlje pečurke koje se pojavljuju u sezoni, i to od juna meseca, dok se vrganji javljaju više puta u godini.

Kako je otkupna cena druge i treće klase slabija, mnogi berači seku vrganje, suše ih i tako suve ih prodaju po ceni od čak 2.000 do 4.000 dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Montenegro

    29. jun 2022 | 17:38

    Ovo je Božije djelo. Čovjek išao u crkvu i na putu mu se ovo desi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA