≫ 

Smolić: Nove varijante omikrona preuzele dominaciju u Srbiji

Smolić je, inače, 10. juna objavio da je u Srbiji potvrđen prvi slučaj varijante BA.4 , iz uzorka uzetog 13. maja, da bi 13. juna objavio da su potvrđeni i prvi slučajevi obolevanja od varijanti BA.5 i BA.2.12.1 u Srbiji putem uzoraka uzetih početkom juna

  • 10
Omikron, korona virus, virus Foto: Pixabay

Podvarijante omikrona BA.4, BA.5 i BA.2.12.1 u Srbiji su već preuzele dominaciju, kaže za Telegraf.rs Igor Smolić sa Instituta za fiziku, koji je prvi objavio da su nove varijante korona virusa izolovane i u našoj zemlji a koji ponašanje kovid 19 prati privatno.

Smolić, koji za sebe kaže da je stataktivista, navodi za naš portal da je podatke o prisutnim varijantama prati u bazi GISAID, to je glavni repozitorijum genoma pravljen ranije za virus gripa a sada su u njemu sekvence SARS-CoV-2.

- Institucije koje sekvenciraju, ubacuju u tu bazu njihove sekvence koje dobijaju. U njoj se nalazi više od 1000 sekvenci, a iz Srbije ima 283 sekvence iz uzoraka uzetih od 1. maja - objašnjava Smolić za Telegraf.rs i dodaje institucije koje sekvenciraju nisu dužne da ubacuju podatke u ovu bazu, ali da je reč o međunarodnoj saradnji.

Smolić je, inače, 10. juna objavio da je u Srbiji potvrđen prvi slučaj varijante BA.4 , iz uzorka uzetog 13. maja, da bi 13. juna objavio da su potvrđeni i prvi slučajevi obolevanja od varijanti BA.5 i BA.2.12.1 u Srbiji putem uzoraka uzetih početkom juna.

-  BA.2.12.1  je maltene napravio talas u SAD. Njega dosta zaobilazi prethodno stečeni imunitet. On uspeva da potisne druge sunarodnike što bi se reklo. BA.4 i BA. 5 se dosta brzo šire, pogotovo BA. 5 koji je brži od svih ostalih trenutno, i koji ima jednu podvarijanu BA 5.1, koja je bila odgovorna za talas u Portugalu, i nje ima dosta u Evropi u odnosu na BA 5 - kaže Smolić.

Nove Varijante omikrona Igor Smolić Foto: Facebook/ Igor Smolić

Što se Srbije tiče od tih 283 sekvenci, osam je od novih sojeva.

- Trenutno su najvažniji BA.2.12.1, BA. 4 i BA.5 sa svojom podvarijatnom. Ti sojevi prave ovaj talas. Kod nas je malo tih sekvenci za malo ozbiljnu analizu. Malo se sekvencira, pri evropskom dnu smo po broju sekvenci od početka pandemije, pogotovo kada se pogleda po broju stanovnika. Na osnovu sekvenciranja, moguće je predvideti da li će rano doći do nekog novog talasa - naveo je Smolić za Telegraf.rs.

Na pitanje kada će nove varijante preuzeti dominaciju, kaže da već jesu.

- U bazu je poslednja sekvenca iz Srbije ubačena pre mesec danas. Znajući kako je izgledalo to potiskivanje zatečenih varijanti u drugim zemljama, pogotovo znajući da je ovaj talas krenuo kod nas, već su dominatna ukupna ta tri soja. Novi talas, to nisu varijacije, druženje, ovo je klasičan talas kao i svaki prethodni koji se desio sa novim varijantama, pogotovo sa omikronom koji zaobilazi prethodno stečeni imunitete - kaže on.

Za, više od dve godine, koliko je u Srbiji prisutan korona virus, kod nas su zvanično prisutna 4 soja. Poslednji je otkriven četvrti, novi soj - omikron, krajem decembra prošle godine. 

Korona je, da podsetimo, u Srbiju došla u martu 2020. godine.

Najpre je 6. marta 2020. godine u Srbiji potvrđen osnovni korona virus, vuhanski soj. Dijagnostikovan je kod Igora Đantara (43) iz Bačke Topole, a sumnja se da se zarazio u Mađarskoj.

Za njega su se borili lekari Kliničkog centra Vojvodine a tačno na godinu dana otkako mu je dijagnostikovan virus, za Telegraf.rs je ispričao da nije mogao da ustane iz kreveta. Imao je upalu pluća.

Britanski so potvrđen u januaru 2021. godine

Nakon vuhanskog u Srbiju je stigao britanski soj. I ovaj je otkrio 24. januara 2021. godine Institut za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu a vest je obelodanio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Donela ga je jedna putnica iz Londona, koja je bila negativna na PCR testu. Ona je imala lakše simptome, a njen suprug teže - obostranu upalu pluća.

Kako je tada objasnio ministar zdravlja Zlatibor Lončar pretpostavlja se da se ona zarazila u avionu.

- Reč je o ženi koja je došla iz Londona, 1958. godište, verovatno se zarazila u avionu. Njen PCR test je bio negativan, pozlilo joj je posle 3 dana, uradila je opet test i bila je pozitivna - istakao je ministar:

Odmah nakon žene, zarazio se i njen suprug, koji je imao obostranu upalu pluća.

Delta soj nam došao iz Rusije

Šest meseci kasnije, tačnije 1. jula 2021.  u našoj zemlji je registrovan i delta soj. Otkriven je kod dva državljana naše zemlje, koji su se vratila iz Rusije.

Oba pacijenta su mlađe osobe i njihovo stanje je u trenutku otkrivanja ovog soja bilo stabilno.

Sekvenciranje je urađeno u Specijalističkom veterinarskom Institutu u Kraljevu.

Delta soj je u Srbiji izazvao, inače, najduži talas korona virusa, koji je počeo u avgustu, a tek je u decembru, dakle ovog meseca, počeo da se smiruje.

I, omikron.

Donela nam ga je naša državljanka koja je bila u Bocvani. Po dolasku u našu zemlju njen PCR test je bio negativan, ali je u toku izolacije urađen kontroli koji je bio pozitivan.

Sok je izolovan sekvenciranjem u Institut za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Delta plus soj koji je bio u skoro svim zemljama u našem okruženju, kod nas nije zvanično, odnosno laboratorijski potvrđen.

Raste broj zaraženih 

Danima unazad u Srbiji raste broj zaraženih osoba korona virusom, ali se na sreću ne povećava broj hospitalizovanih.

Prema poslednjim podacima od juče u 15 časova, u Srbiji je za 24 sata kovid 19 potvrđen kod 921 osobe, a testirano je 7.441. Istovremeno je preminula 1 osoba.

U bolnicama su hospitalizovane 102 osobe od kojih 10 diše pomožu respiratora.

Video: Dr Udovičić o razlogu smrtnosti u petom talasu korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bot

    1. jul 2022 | 08:01

    Evo ga jos jedan kojem treba stan ilo auto pa prica sta mi je gazda rekao. E moja budalo. Da znas da ces u zatvor za par godina ne bi ovako pricao nego bi bio i smecar a primao postenu platu.

  • Toza

    1. jul 2022 | 08:33

    Prodali ste titule i znanje za pare, nije vas sramota !

  • Zare

    1. jul 2022 | 07:56

    Ajmo jednu emisiju o tome ko je i kako izolovao virus a ove podvarijante da i ne pominjemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA