≫ 

Pakleni talas u subotu prekidaju pljuskovi sa grmljavinom: U utorak opet do 39, evo kada će ozbiljno osveženje

Od 7. do 15. jula moguće je promenljivo vreme bez velikih vrućina

  • 1
Vikend na Adi ciganliji Foto: Nikola Anđić

Republički hidrometeorološki zavod izdao je jutros upozorenje u kojem se navodi da nas i danas očekuje ekstremno toplo vreme, koje će biti i sutra sa nešto nižom temperaturom, ali se u subotu očekuju i lokalni pljuskovi sa grmljavinom, ponegde i gradom.

- Danas veoma toplo sa najvišom temperaturom od 33 do 37 stepeni, u Beogradu oko 36. Sutra  promenljivo oblačno i nestabilno uz kratkotrajno manje osveženje i lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, ponegde i gradom. Najviša temperatura od 31 do 35 stepena - navodi se u upozorenju RHMZ koje je na sajtu postavljeno u 4.40 sati.

Mateorolog Marko Čubrilo kaže da su i danas poslepodne i uveče mogući ređi pljuskovi, a da će u subotu na severozapadu regiona donosi manje vrelo vreme. Posle 6. jula čeka nas, prema njegovim rečima, očekuje osetnije osveženje koje bi moglo da potraje do oko 15. jula.

- Danas tokom dana pretežno sunčano, i veoma do ekstremno toplo vreme. Kako će se severnije od nas premeštati sasvim slab, hladan front posle podne lokalno može doći do pokretanja grmljavinskih nestabilnosti, ali one ne bi trebale biti jako česte. Nestabilnosti su u toku noći ka suboti moguće i na severu regiona, gde će tokom noći na kratko biti jakog i olujnog severozapadnog vetra koji ponegde može imati udare i do 23 metara u sekundi. Dnevni maksimum od  31 do 39 stepeni - navodi Čubrilo.

U subotu će na  severozapadu i severu regiona biti manje vrelo vreme uz maksimume od 26 do 32 stepena.

- Nad ostalim delovima regiona, a posebno na jugu i istoku se zadržava veoma toplo uz maksimume i do 37 stepeni. Pljuskovi sa grmljavinom se u subotu očekuju uglavnom u BiH, severu Crne Gore, a posebno u južnim i jugoistočnim predelima Srbije. Duvaće slab do umeren, severozapadni vetar. Od nedelje do naredne srede ponovo veoma toplo uz ređu pojavu nestabilnosti, posebno u utorak kada može biti i lokalnih nepogoda. Vetar će osim u zoni nestabilnosti biti slab, južni. Dnevni maksimum od 31 do 36, a u naredni utorak i oko 39 stepeni.

- Od sledeće srede se računa na promenu sinoptike uz premeštanje hladnog fronta, grmljaviske pljuskove, lokalne nepogde, pojačan severeozapadni vetar ali i osetnije osveženje, tako da bi već u sredu na severozapadu regiona maksimum mogao biti samo oko 23 stepena. Osveženje bi se nastavilo i u danima posle 7.jula ali još ćemo videti koliko će biti izraženo. Oko 10.jula je moguće novo pogoršanje i prognostički materijal za period od 7. do oko 15. jula sugeriše promenljivo vreme bez velikih vrućina - kaže Čubrilo.

Na snazi i dalje narandžasti metoalaram

Zbog visokih temperatura u celoj Srbiji na snazi je narandžasti meteo-alarm, što znači da je vreme opasno.

Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova.

Treba pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Video: Više-grad tuče preko Drine: Tlo se ne vidi od ledenica, grad u Bosni zatrpan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    1. jul 2022 | 08:02

    U Septembru 🤔? Kada bi,nece valjda u sred jula biti 20 stepeni 🤦

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA