Ispovest majke iz Aleksandrovca: Bivši je odveo decu kod babe i dede pre 2 i po godine, tad počinje moj pakao

* Irena (40) krenula u pravnu borbu za starateljstvo nad decom * Tužio je bivši nevenčani muž, uzvratila žalbom na presudu * Dečaci imaju po deset godina, žive sa ocem, njegovim bratom i roditeljima * Imaju dve sestre po majci

  • 23
Irena Milovanović Foto: Privatna arhiva

Irena Milovanović (41) iz Aleksandrovca, majka je četvoro dece. Sa najstarijom, najmlađom ćerkom i trećim mužem živi u Kruševcu. Dvojica sinova, blizanci iz njene druge trudnoće, žive za ocem. Upravo su oni razlog iz kog se obratila redakciji portala Telegraf.rs.

Kako nam je ispričala, od njih se odvojila 6. septembra 2019. godine. Toga dana rastala se i od njihovog oca M. V. (36), sa kojim je tokom osam godina bila u vanbračnoj zajednici. Toga dana ga je prijavila i za nasilje.

- E, tad počinje moj pakao, da ja više nemam decu. Uzeo ih je i rekao: 'Idemo kod babe i dede. Pozdravite se s majkom, više nećete da je vidite.' Kad je pošao, okrenuo se na kapiji i rekao: 'Ja sad idem, ali ću da se vratim.' To je meni delovalo kao pretnja i pozvala sam miliciju. Prvi put ja, da raskinem taj odnos - kaže navodeći da je tokom godina zajedničkog života sa M. B. bilo i komunikacije koju smatra psihičkim nasiljem.

Ponavlja da ranije nije pozivala nadležne, niti se žalila na svoj odnos sa drugim mužem.

- Za narod smo važili za vrlo skladan par - rekla nam je, između ostalog, opisujući taj odnos.

Rekla nam je i da je M. V. neko o kome bi, sa strane gledajući, mogla imati lepo mišljenje, te da joj nikad nije fizički naudio.

- Nije bilo nasilja. Pokušao je, ali sam se branila. Video je da ne može sa mnom fizički da se obračunava, zato je psihički išao na mene. On je mnogo dobar dečko ovako, za narod, van kuće je okej. Ali pijan čovek u kući nikom dobro nije doneo - objašnjava dolazeći do tačke spora.

Od 2011. godine kada su se upoznali, počeli da žive zajedno i doneli odluku da stvore porodicu, postojao je jedan problem.

- Njegovi su bili protiv te veze, jer sam ja, kako narod kaže, "krava s tele". Imam dete - ističe vraćajući se na svoj prvi brak.

Najpre kaže da se udala vrlo mlada, da je vrlo mlada dobila prvo dete, u svojoj 21. godini, te da je doživela tragediju.

"Prvi muž se ubio bombom, M. sam upoznala posle deset godina"

- Moj suprug tadašnji se ubio bombom. Ja sam posle toga došla kod pokojne majke, ovde u Aleksandrovac. Dogovor je bio da ona pazi dete, a ja da radim, kako i jeste funkcionisalo deset godina. Snalazile smo se kako smo mogle. I posle deset godina ja sam upoznala M, koji mi je kasnije postao muž - govori Irena.

Objašnjava da su u petom mesecu trudnoće počeli da žive u kući njegovih roditelja, te da je za to vreme postojala sloga. Kasnije je želela da dovede desetogodišnju ćerku iz prvog braka, ali joj je, prenosi, rečeno da "pod tim krovom nema mesta za tuđu krv". Na njeno insistiranje, suprug, dvojica dečaka od sedam meseci i ona, počeli su samostalno da žive.

- Kad smo se odvojili, počeo je da pije. Počeo je da pravi meni probleme - kaže navodeći da je dovodio društvo: - Ja se prvenstveno plašim pijanih ljudi. Radila sam kao konobar dosta dugo, znam šta su u stanju pijani ljudi da urade.

Navodi i da su ga deca zaticala u raznim, nedostojanstvenim stanjima.

U preostalim godinama zajedničkog života zadesile su je još neke nesreće. Majka joj se teško razbolela. U tom stanu Irena ju je lečila, izgubila i patila zbog njene smrti. Utom je, kaže, i obolela.

- Ta situacija mi je povisila pritisak, ubrzala rad srca, postala sam osoba koja pije lekove - kaže u svojoj ispovesti.

Ćerka rođena 2002. godine u to vreme ipak je počela da živi sa njima. Desilo joj se i to da je ostala trudna. Odlučila se na prekid trudnoće.

- Rešim da abortiram, zbog lekova, stresova, zbog svega - kaže o periodu neposredno posle majčine smrti, 2019. godine: - Kalemili su mi se problemi zdravstveni i privatni. On je bio ljut na mene. Nisam mogla da mu objasnim da sam pila mnogo lekova u tom trenutku i da je tako bolje. On to nije shvatio. Rešila sam da se razvedem.

"Rešila sam da se razvedem."

U tim teškim danima usledili su i događaji koji će joj život promeniti iz korena. Razvešće se, izgubiti starateljstvo nad sinovima, odlučiti se na novu zajednicu, ovoga puta krunisanu brakom i četvrtim detetom.

- Ćerka je dovela svoje drugare, na kafu kod mene. Između ostalog, tu se našao moj sadašnji suprug, koji je 19 godina mlađi od mene. Ta razlika u godinama meni danas ne smeta, ali tada mi je bilo frapantno. On je stariji od moje ćerke dve godine. Samo mi je bilo bitno da ona nema ništa protiv, da se ona ne ljuti i ne stidi. Sve ostalo mi je nebitno, narod mi je nebitan. Upoznala sam ga tako što je u tom trenutku rekao da će da mi pomogne, da odem odavde, da nađem stan. Svi su znali u kakvom braku ja živim i da nemam gde da odem - objašnjava.

Ubrzo se desio 6. septembar 2019. Neprijatan rastanak sa mužem, odvođenje dece, poziv policiji. Utom je stigla privatna tužba pred Osnovnim sudom u Kruševcu, a uključena su i dva centra za socijalni rad - iz Kruševca, odakle je otac i gde su dečaci ostali da žive, i iz Aleksandrovca, odakle je majka i gde se nakon nemilih događaja vratila.

U novembru 2019. godine venčala se sa sadašnjim suprugom Dušanom. Do kraja septembra te 2019. nadala se da će joj bivši nevenčani muž M. V. vratiti decu. U oktobru se preselila u Aleksandrovac, gde starija ćerka ide u školu.

- Ćerka mi je išla u srednju školu u Aleksandrovcu, a ja sam u Kruševcu. Ona putuje, muči se, zašto bih to radila - objašnjava zašto se preselila i kako se desilo da im se pridruži treći član, sadašnji muž: - Pitao me da li može da bude sa nama. Ja sam shvatila da je on zaljubljen u mene. Rekla sam: 'Dobro, dođi, šta da ti kažem. Imamo soba, imamo prostora, nas smo dve same, što da ne. Pređi, nije problem.

- Nisam nikoga varala, nisam ulazila ni u kakve odnosi dok sam bila u braku. Naša priča počinje mnogo lepo, imamo mnogo lepu komunikaciju, evo, i dan-danas.

Od trudnoće nije odlazila u sud, izgubila starateljstvo

Venčali su se 2019. godine, kada je on imao 18. Pre devet meseci postali su roditelji devojčice. Trudnoća se vodila kao rizična, održavala ju je. Tokom tih devet meseci trudnoće i otkako se porodila nije odlazila na sud. Komunikacija je išla preko advokata. Presudom je izgubila starateljstvo nad decom, a dečaci već skoro tri godine odrastaju uz oca.

Kako ističe Irena, otac blizanaca M. V. bavi se građevinom, terenski je radnik, i zbog posla mnogo vremena provodi van kuće. Deca, navodi, odrastaju sa babom, a ona je, kaže, sprečava da ih viđa.

Navodi da su se sukobile i pred školom kada je išla da vidi sinove. Priznaje i da ih je viđala ređe nego što je sud predvideo, jer je morala da ih preuzme na adresi stanovanja. Tu je, nastavlja, zaticala bivšu svekrvu i zbog nesloge sa njom odustajala.

- Nisam plašljiva, ne može ona da me zaplaši, ali neću svojoj deci da dozvolim da gledaju epizodu koju sam ja gledala kad sam bila dete. Moji roditelji su se borili za mene. Neću ja da zovem policiju, centar, da pravim haos, kao moji roditelji... - kaže navodeći da joj naviru scene iz detinjstva, da su se njeni roditelji razveli kada je imala tri godine, te da je za ocem mnogo patila.

Kaže i da deca žele da budu sa njom, ali da bi ona tražila starateljstvo, sve i da nije tako. Na presudu suda uložila je žalbu, a određena joj je i alimentacija, koja je takođe sporna stavka u odnosu bivših vanbračnih supružnika - Irene Milovanović i M. V.

Sud: Bez komentara; CSR: Bez odgovora

Sa pitanjima o slučaju obratili smo se i na adrese suda, kao i oba centra za socijalni rad. (Samo) iz suda u Kruševcu dobili smo odgovor da slučaj nije okončan, te da ne mogu da iznose informacije u vezi sa odlukom koja nije pravosnažna, kako to ne bi vodilo ometanju pravde.

Irena Milovanović komentarisala je navode iz presude u koju je Telegraf.rs imao uvid, navodeći da su oba centra za socijalni rad dala mišljenje da deca treba da odrastaju sa majkom, ali da je sud uprkos tome odlučio da starateljstvo dodeli ocu.

- Kad su deca prvi put došla kod mene posle šest meseci, oni su počeli da kukaju da žele da žive sa nama. Ali je sudski proces već bio u toku. Ja sam pitala advokata za savet: šta ja tu mogu da uradim. 'Da si ih uzela odmah, bilo bi mnogo lakše. Sad nemoj' - kaže šta joj je rekao: - I ja vratim decu.

Kaže i da ima podršku sadašnjeg muža da dovede blizance u zajednički dom.

- Dušan misli kako deca treba da budu sa majkom. On mene mnogo osuđuje što sam ih ostavila dole. 'Trebalo je da ih povedeš, drugačije da se boriš, pa ako dođe konvoj Kruševljana da te gazi, nek te gazi, ali da istrpiš': - citira ga i dodaje: - I on je dete razvedenih roditelja.

U vezi sa pojedinostima slučaja, redakciji Telegrafa poznati su navodi još nekih okolnosti, koje nismo želeli da iznosimo bez komentara nadležnih, kako se nijedna od strana u sporu ne bi diskreditovala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    10. jul 2022 | 10:02

    Šta se desi kad ne koristiš mozak. Da li misli da će ova veza da opstane? Nekad su že e sebi najveći neprijatelji. Razumem emocije, ali treba i racio koristiti. Žao mi je dece. A i treći muž dve godine stariji od ćerke. Ne prikladno i opasno.

  • Ccc

    10. jul 2022 | 14:12

    Majka troje dece, posle dva braka, u skoro 40 god se uda treći put za dečaka od 18???? Wtf!! Stvarno ne bi da sudim, nema pravila za sreću ali brateeee...

  • Boža zemunac

    10. jul 2022 | 09:42

    Samo me je žao jadne dece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA