≫ 

Mišo našao povređenog kopca posle nevremena u Kosjeriću, odneo ga kući: "Dajem mu meso i lečim krilo"

Kad je stigao kući, video je da je ptici povređeno krilo

  • 5

Mišo Loki Živković iz Kosjerića poslom je bio na njivi, a kada je odatle pošao kući, primetio je neku, kako je ispričao, živuljku u granju. Bila je to ptica, ali ne bilo koja, već grabljivica. Bespomoćna i uplašena. Ovaj Kosjerac sažalio se nad pticom, uzeo je u ruku i poneo sa sobom.

Kako je rekao za Telegraf.rs, ptica je bila mirna kao bubica.

Kad je stigao kući, video je da je ptici povređeno krilo. Pokušao je da je nahrani kuvanom piletinom, ali nije išlo. Onda je i zatražio savete i pomoć na Fejsbuku.

- Našao sam je posle nevremena u selu Ševrljuge. U pitanju je kobac, kako su mi rekli, zaštićena vrsta. Sad da l' je odbačen ili se iskrao iz gnezda... Uglavnom, ja gnezdo nisam video u blizini gde sam ga našao - kaže Mišo Živković za Telegraf.rs.

Miša su savetovali da pticu vrati na mesto gde je pronađena i stavi je na neku višu granu jer je verovatno vetar oborio gnezdo ili je mladunče zbog nevremena ispalo. Ipak, to je bilo pre saznanja da ptica ima povređeno krilo.

Kontaktirali su ga, kaže, iz udruženja za zaštitu ptica iz Novog Sada, pa mu za početak rekli da ptrici mora da daje sirovo meso. Mišo je to i poslušao i poslao nam i video živahne, deluje mlade ptice, kako uživa u hrani. Inače je, kaže Mišo, kobac vrlo pitom.

Posavetovali su ga da je najbolje da pokuša ptici da izleči krilo. Mišo je pticu jutros odneo kod veterinara i dobio mast kojom treba da maže krilo. Sad, ostaje mogućnost da će se ptica vezati za spasioca, pa možda neće hteti da odleti u prirodu, a možda će, ipak, divljina preovladati.

Sada je svakako najvažnije da se ova pitoma grabljivica oporavi i ima raširena krila da odleti, ukoliko to želi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    1. jul 2022 | 20:30

    E to je prava vest....

  • stefan

    1. jul 2022 | 23:18

    Cale I ja smo nasli povredjenu sovu ..Zvali drustvo za zastitu ptica Ali niko nije mogao da je preuzme ..Nismo imali srca da je pustimo da ugune pa smo je vozili 200km do DR.Sojica u Cacak.

  • Kumara Ćomi

    1. jul 2022 | 22:59

    E da mi je jedna ovakva tica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA