Iskon je najjači bik u celoj Srbiji: Izrađen je od kamena starog milijardu godina, simbol je snage i plodnosti

Izraditi ovog impozantnog kamenog bika nije bilo ni najmanje lako, a delo je poznatog vajara profesora Velimira Karavelića koji iza sebe ima puno značajnih dela

  • 2
Iskon je najjači bik u celoj Srbiji Foto: RINA

Specijalni rezervat prirode Zasavica kod Sremske Mitrovice nadeleko poznat, kao izuzetna turistička atrakcija od skoro je dobio i svog novog čuvara - kamenog bika, simbolično nazvan Iskon, čija je figura izgrađena od kamena starog preko milijardu godina.

- Želeli smo da imamo prepoznatljiv simbol, u našem rezervatu nalazi se podolsko goveče, koje je najveći radnik među svim govedima i odlučili smo da to bude upravo bik u svojoj pravoj veličini, smešten u centralnom delu, kako bi svi posetioci mogli da ga vide, a i slikaju se sa njim, pošto svi znamo koliko je to danas popularno - rekao je za RINU Slobodan Simić, upravnik Specijalnog rezervata Zasavica.

Izraditi ovog impozantnog kamenog bika nije bilo ni najmanje lako, a delo je poznatog vajara profesora Velimira Karavelića koji iza sebe ima puno značajnih dela.

- Potraga za adekvatnim kamenom bila je veoma zanimljiva. Imali smo sreću da smo našli vrstu "gnajz" iz Brazila, koji se smatra najtvrđim kamenom koji je ikada ušao u Srbiju. Brodom je stigao do Italije, a kasnije šleperima do Zasavice, u težini od čak 22 tone, čvrstoće 8 stepeni, dok su kristali koji se nalaze po samoj steni tvrdoće čak 10 stepeni, što je svrstava u jednu od najčvršćih ruda na svetu. Tako da je Iskon simbol čvrstine, snage, plodnosti i dugotrajnosti. Alat sa kojim je profesor radio godinu dana nije mogao izdržati i kvario se kao od šale. Ali uz veliki napor i zahvaljujući pomoći naših meštana, uspeli smo da napravimo ovu impozantnu figuru - priča Slobodan.

Jedinstveni rezervat prirode nalazi se na ušću Drine u Dunav i slučajno je otkriven pre dve decenije, kada je upravo Slobodan Simić, prvi zakoračio u ovu neprohodnu močvaru i otkrio Zasavicu, rečicu dugačku oko 15 kilometara u kojoj se krije pravo prirodno bogatstvo, ribe koje žive bez vode, biljke mesožderke, balkanski magarac i podolsko goveče.

Video: Bikovi u borbenom zanosu umalo ne izgaziše kampere: Momci izbegli rogove u poslednjem momentu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mili

    2. jul 2022 | 18:43

    Lepo za pročitati a još lepše za videti.

  • Панта

    2. jul 2022 | 18:49

    Можда је најачи али сигурно није највећи,познајем из Београда доста већих бикова.који ходају на две ноге.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA