≫ 

Palo i do 40 l kiše po metru kvadratnom: "Energija u svakom oblaku bila je veća od prosečne atomske bombe"

Danas su se nad Srbijom stekli uslovi za stvaranje tzv. višećelijskih oblaka, objasnio je direktor RHMZ-a

  • 1

Prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda objasnio je da je ciklon na severu Evrope uslovio tzv. frontalni sistem na području Srbije koji je izazvao današnje padavine, vremenske nepogode sa gradom i pad temperature.

- Najviše padavina bilo je u istočnom Sremu, južnom Banatu i u Beogradu. Palo je od 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom. U Kruševcu i okolini bilo je takođe oko 20 litara po metru kvadratnom, a u ostalim delovima Srbije bilo je ispod 20 litara padavina - rekao je za Tanjug Nikolić.

On je objasnio da su se danas nad Srbijom stekli uslovi za stvaranje tzv. višećelijskih oblaka sa "visinom vrha od preko 20 kilometara i sa energijom akumuliranom u svakom takvom oblaku većom od prosečne atomske bombe".

- U takvim uslovima, korišćenjem sistema odbrane od grada nastoji se da se smanji šteta jer se grad nigde u svetu ne može potpuno sprečiti. Dejstvovano je zato protivgradnim raketama iz svih naših radarskih centara nad kojima je bilo gradonosnih oblaka. To su Niš, Valjevo, Fruška Gora, Sjenica, Bukulja, Užice i Kruševac - rekao je Nikolić i potvrdio da su svi navedeni radarski centri i dalje u režimu praćenja situacije ili dejstvovanja.

On je potvrdio da će se ova vremenska situacija rasčistiti tokom noći pa će sutra sever i zapad Srbije biti bez padavina, dok će u ostalim delovima zemlje biti uslova za lokalne kratkotrajne pljuskove.

- Kako sada stoje stvari, u petak nas ponovo očekuje slična situacija sa uslovima za obilnije padavine sa olujno-gradonosnim oblacima - rekao je Nikolić i objasnio da su ovakvi vremenski uslovi, u ovom periodu ranog leta, uobičajeni.

Nikolić kaže da se vremenske nepogode statistički gledano javljaju oko 20, 21, 22. juna što ukazuje da su kraj juna i početak jula periodi kada imamo sve uslove za termički razvoj olujno-gradonosnih oblaka, odnosno kumulonimbusa.

Video: Bravo za srpske policajce: Pomaću ljudima zaglavljenim u poplavama, ženu na rukama preneli na suvo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA