Očekuje se i drugi uzorak potvrde za ženu zaraženu Zapadnim Nilom: Oglasio se Zavod u Požarevcu

Zaraženih komaraca ima u Beogradu, Pančevu i Požarevcu, u kom jedino za sad ima i zaraženih ljudi

  • 4
Opšta bolnica Požarevac, žena u bolnici oko 46 godina i komarac Foto: obp.rs, Mateja Beljan, Shutterstock

Za ženu iz sela Nabrđe u Požarevcu, koja je obolela od virusa Zapadnog Nila koji prenose komarci, još se čeka potvrda sa Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" iz drugog uzorka uzetog od nje da ima ovu groznicu, a kako za Telegraf.rs kaže vršilac dužnosti direktora Zavod za javno zdravlje u Požarevcu dr Ana Jovanović, jedan uzorak sumnje kod nje potvrđen je 4. jula ove godine u referentnoj laboratoriji.

- Jedan uzorak sumnje je potvrđen na prisustvo virusa od strane referentne laboratorije, 04. jula. Radi se o ženskoj osobi 46 godina starosti koja je prema našoj informaciji hospitalizovana u OB Požarevac, očekuje se i dobijanje rezultata drugog uzorka za istu osobu - kaže dr Jovanovć za Telegraf.rs.

Požarevac je jedan od tri grada u kojem ima zaraženih komaraca virusom Zapadnog Nila, a kako dr Jovanović kaže za naš portal, takve krvopije su nađene samo na jednom mestu u njihovom gradu.

- Prema izveštaju Zavoda za Biocide o pozitivnom nalazu na prisustvo virusa Zapadnog Nila u komarcima u opštini Požarevac jedna lokacija je pozitivna i to je selo Nabrđe. U okviru nadzora nad oboljenjem groznica Zapadnog Nila služba epidemiologije vrši sve propisima definisane poslove - rekla je dr Jovanović za Telegraf.rs.

Vest da je u Požarevcu ova žena zaražena Zapadnim Nilom, prvo je objavio Grad Požarevac na svom sajtu u utorak. Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" još čeka potvrdu "Torlaka" da bih objavio da ima i zaraženih u humanoj populaciji.

Zaraženih komaraca, i to domaćeg kuleks pipiensa, kao što smo objavili ima još i u Beogradu i Pančevu. U ova da grada nema zaraženih ljudi.

- Do 7. jula 2022. godine na teritoriji Beograda ove sezone nije registrovan nijedan oboleli od groznice Zapadnog Nila - izjavila je za Telegraf.rs prim dr. dr Slavica Maris, načelnik Jedinice za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje.  

Video: U okolini Pančeva potvrđeno prisustvo genoma virusa groznice Zapadnog Nila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mila

    7. jul 2022 | 15:56

    U Požarevcu ko završi neka mu je Bog u pomoći!

  • Odgovornost

    7. jul 2022 | 19:09

    Potrebno je utvrditi odgovornost organa koji je trebao a nije prskao komarce na vreme.

  • Ljiljana

    7. jul 2022 | 19:45

    Zasto se ne oglasavaju komunalne sluzbe odgovorne za unistavanje komaraca? Sta cekaju, Zar nije trenutak da se izvrsi zaprasivanje?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA