≫ 

Mara i Stana bile zarobljene 30 godina: Medvedice konačno oduzete surovom gazdi, sada uživaju u Zoo vrtu

Medvedice Mara i Stana, oko trideset godina živele su u dvorištu privatnog lica u mestu Konarevo, skučene u kavezu na malom prostoru. Pre oko mesec dana, nakon zaplene, smeštene su u Zoološki vrt na Paliću, gde su se veoma brzo odomaćile

  • 1

Ženke mrkog medveda Mara i Stana, koje su pre mesec dana nakon zaplene smeštene u Zoo vrt, u potpunosti su se oporavile, prilagodile i odomaćile u svom novom domu na Paliću. Osim Mare i Stane, od novih stanovnika posetioci mogu da vide i Zolu, mladunče američkog bizona, a uskoro u Zoo vrt stižu i takini.

Medvedice Mara i Stana, oko trideset godina živele su u dvorištu privatnog lica u mestu Konarevo, skučene u kavezu na malom prostoru. Pre oko mesec dana, nakon zaplene, smeštene su u Zoološki vrt na Paliću, gde su se veoma brzo odomaćile.

- Ove medvedice su tri decenije živele u zatočeništvu, tako da su navikle na ljude i ne plaše se čoveka, koji im je u prirodi trenutno najveći neprijatelj. Mari i Stani obezbedili smo trajni smeštaj u zidanom objektu za medvede (nekadašnji objekat za belog medveda) koji ima spoljašnji ispust sa dubokim bazenom, tako da vreme provode ili u pećini u hladovini ili u bazenu. Ishrana im je raznovrsna, uz meso im dajemo i sveže voće koje obožavaju. Posetioci mogu da vide naše nove medvedice - objašnjava Sonja Mandić, direktorka Zoološkog vrta na Paliću, piše Subotica.com.

Odnedavno je Zoo vrt bogatiji za mladunče američkog bizona, koje je dobilo ime Zola.

- Zola je odlično, privlači veliku pažnju naših posetilaca. Iako ima skoro sto kilograma, još uvek je znatno niža i sitnija u odnosu na roditelje. Smeštena je u zadnjem delu, u volijeri za američke bizone - navodi Mandić.

Iz Zoo vrta najavljuju i nove životinje, odnosno uskoro stižu takini.

- Takine ćemo smestiti u novu volijeru koja se nalazi u središnjem delu Zoološkog vrta. Za nekoliko nedelja će posetioci imati priliku da ih vide - najavljuje sagovornica.

Letnje radno vreme Zoo vrta je od 9 do 20h.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    8. jul 2022 | 06:04

    Tako kod nas kad su jednoj romskoj familiji oduzimali medveda otac se baca na pod i viče „ ko če decu da mi raniiiiii????“ Pa idi ti radi nešto parazitu, a ne mečka da ti hrani decu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA