≫ 

Muslimani danas proslavljaju Kurban-bajram: U Prijepolju još poštuju stare običaje, meso se deli na tri dela

Kurban-bajram ili praznik žrtve svake godine pada u različito vreme, jer je islamska lunarna godina za oko 11 dana kraća od one iz gregorijanskog kalendara

  • 0
bajram, muslimanski praznik Foto: RINA

Muslimani širom sveta danas obeležavaju jedan od svojih najvećih praznika koji sa sobom nosi i niz običaja koji se i dan danas poštuju. U skoro svim domovima prinosi se žrtva, tačnije zaklan je kurban a to je u većini slučajeva jagnje ili tele.

- Pradeda je klao kurban, a taj običaj se kod svih nas prenosi sa kolena na koleno. Tako je i danas. Meso se deli na tri dela, jedan za nas, drugi za sirotinju, a treći za komšije koji su druge vere. Ovde kod nas nema granica, živimo zajedno od kad znamo za sebe i sve praznike proslavljamo jedni sa drugima - rekao je za RINU, Šerif Fazlić iz Prijepolja.

Ova četiri praznična dana su vreme velikog pomirenja i praštanja. Kurban bajram počinje dva meseca i deset dana posle Ramazana, a prvi dan se određuje prema pojavljivanju Mladog meseca. Proslavlja se četiri dana i naziva se hadžijski jer se u Meki završava glavno godišnje hodočašće.

- Više nego ikada pre ili posle, u nekim drugim danima, muslimani su tokom ovog praznika spremni na praštanje, pomirenje, solidarnost i sve ostalo što uzvišeni Alah i islam od njih traže. U naredna četiri dana muslimanski domovi biće puni razumevanja za komšije, prijatelje ali i siromahe - naveo je Nadir Dacić, glavni imam medžlisa islamske zajednice u Prijepolju.

Kurban-bajram ili praznik žrtve svake godine pada u različito vreme, jer je islamska lunarna godina za oko 11 dana kraća od one iz gregorijanskog kalendara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA