Usamljenost, briga... Šta ako vas preplave osećaji na Egzitu? Za ovim štandom pomoć pružaju obučeni volonteri

"Najčešće nam se obrate ako izgube stvari ili prijatelje u gužvi"

  • 9
Stand mental health support, Exit festival Foto: Nikola Anđić

Centar "Srce" organizacija je koja pruža emotivnu podršku osobama u krizi. Kako su nam volonteri rekli, prvenstveno se bave prevencijom suicida. U godinama unazad, kao i ove, među brojnim binama na Exit festivalu, smešten je i njihov štand.

Velikim slovima ispisano "mental health care" (briga o mentalnom zdravlju) poziva i strance da im se obrate za pomoć.

Insisitraju na tome da je poverljivost princip rada organizacije, tako da ne raspolažu podacima o nacionalnosti onih koji im se obrate.

- Svi koji osećaju emotivni pritisak, koji su trenutno u krizi ili potencijalno žele sebi da oduzmu životi, mi smo adresa za njih - rekli su nam za štandom.

Dodaju da nisu imali razgovor ni sa kim suicidnim tokom prva dva dana festivala, ili dan i po, koliko je u trenutnku razgovora prošlo - do pred kraj nastupa Nika Kejva na glavnoj bini - jer im smena, ističu, traje do pet ujutro.

- Dolazili su ljudi koji su želeli da razgovaraju ili su se u tom trenutku osećali loše i osećali su potrebu da razgovaraju. Sa druge strane i mi smo ovde da svojim fizičkim prisustvom prepoznamo da li je neko usamljen ili je trenutno u problemu, da mu priđemo i da razgovaramo - rekli su volonteri za Telegraf.

Stand mental health support, Exit festival Foto: Nikola Anđić

Poručuju da su tu da saslušaju. Ocenjuju da je usamljenost veliki problem, te da je otvoreni razgovor izraz najveće podrške.

- Služimo, između ostalog, kao informativni pult. Prosto ljudima je prijatno da pitaju gde je koji stejdž, kako mogu da zamene novac, kada počinje koji koncert. Nisu svi skinuli aplikaciju itd...

Oslobađamo ih svakog tereta koji može da nastane kao posledica nedostatka informacija. Najčešće su se obraćali zbog gubitka - stvari ili prijatelja u gužvi - i uznemirenosti zbog toga što su trenutno ostali sami ili bez ličnih dokumenata ili mobilnog telefona, pa da ne mogu da se snađu. Osećaj izgubljenosti u masi bio je najčešći razlog za prilazak - navode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Н. С.

    10. jul 2022 | 10:30

    ГОСПОДЕ БОЖЕ. РУПА У САКСИЈИ ЗА НЕРАД. АЈДЕ СЕ НЕШТО ОЗБИЉНО ЗАРАДИТЕ. КАКВЕ СУ ТО ГЛУПОСТИ?. АКО ИХ ВИ НЕ СПАСЕТЕ, НИКО НЕЋЕ

  • sasa

    10. jul 2022 | 12:46

    kad se predrogiras i onda te oni tese. au dokle je sve doslo sacuvaj boze

  • Sodoma i Gomora

    10. jul 2022 | 15:00

    Ova civilizacija ide ka svome nestanku??!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA