Uskoro se bira najbolji kosac, đidija ili kozbaša: Zakazana Kosidba na Rajcu, stižu takmičari iz celog sveta

Prvo takmičenje kosaca na Rajcu, ali i veliki narodni vašar, zbili su 1892. godine

  • 1
kosidba, rajac Foto: RINA

Nekadašnji narodni običaj uzajamnog pomaganja na selu prilikom velikih radova leti, koji je u Srbiji potpuno iščezao, oživi jedino u julu na planini Rajac, prve nedelje po Petrovdanu. Tada, već pet decenija, u sećanje na mobu, organizuje se Kosidba na Rajcu. Za ovu godinu zakazana je za period od 15. do 17. jula.

Najbolji kosci iz cele regije nadmeću se za prestižnu nagradu - Zlatnu kosu.

- U stočarskim krajevima jedan od najvažnijih poslova bila je kosidba. U stara vremena letina se sakupljala uz pomoć moba, kada bi se kosci okupljali jedni kod drugih. Na mobu, inače, obično je dolazila mlađarija, koja se za vreme rada zbližavala, a posle bogate večere, sve se pretvaralo u seosko veselje. Mobe su i ženska prela i posela, na kojima se prelo, plelo i vezlo, uz pesmu, priču i pouke mlađima, da svako pokaže ono što najbolje zna i ume. Mobe su, tako, bile izraz života jedne seoske zajednice - rekao je Vladimir Ivanović direktor TO Ljig.

Prvo takmičenje kosaca na Rajcu, ali i veliki narodni vašar, zbili su 1892. godine. Tek kasnije, sredinom šezdesetih godina prošlog veka, javila se ideja da Kosidba na Rajcu postane turistička manifestacija.

- Rajac je jedna od najlepših u nizu valjevskih planina. Njegove prostrane livade obiluju planinskom travom, koju odavno više niko ručno ne kosi. Kosidba na Rajcu nije samo takmičenje kosača, već i jedinstven prikaz srpskih običaja i tradicije. Od okupljanja kosača, zdravičara, trubača, vodonoša, kosačkog ručka na travi, pa do predstavljanja rukotvorina i specijaliteta rajačkih domaćica - ističe Ivanović.

Smotra ima i međunarodni karakter. Na kosidbi su do sada učestvovali kosci iz Velike Britanije, Islanda, Rumunije, Rusije, Holandije, Mađarske, Norveške. Svake godine učestvuju najbolji kosci iz Slovenije, BiH, Crne Gore. Zlatnu kosu do sada je najviše, čak šest puta, osvajao Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada.

- Sem najboljeg kosca - kome se meri brzina, širina, kvalitet, ujednačenost otkosa, bira se i đidija ili kozbaša. To je kosac koji se najlepše odeva, peva, igra, ima najlepši stas.

- Posle kosidbe, na livadi, biće priređen starinski kosački ručak sa specijalitetima i đakonijama iz ljiškog kraja, od kojih su mnogi danas zaboravljeni - kaže Vladimir koji ima dugogodišnje iskustvo u organizaciji najznačajnije ljiške manifestacije.

Kosidba na Rajcu je 2007.godine od strane tadašnjeg Ministarstva turizma i Turističke organizacije Srbije proglašena za najbolju manifestaciju u toj godini u našoj zemlji. U dane Kosidbe ljišku planinu poseti nekoliko desetina hiljada turista ne samo iz Srbije, već i iz inostranstva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA