Novi izazov strave u Srbiji: Deca od 10 godina radila sklekove nasred puta, samo se čekalo da vozila projure

Čija god da su, igraju se životima. Proći će neki ludak kroz crveno i neće ih "skontati", upozorila je žena koja je prisustvovala sceni

  • 8
Deca ulica Foto: Google maps, Shutterstock

Među decom koja nemaju više od 12 godina ovih dana "na snazi" je novi opasan izazov. Jeziva scena koju je jedna sugrađanka opisala da se zbila u Novom Sadu, za ovu decu je samo igra, jer ne shvataju da njome svoj život stavljaju na kocku.

Naime, kako je navela, deca stara između 10 i 12 su u veoma prometnoj ulici Narodnog Fronta radila sklekove nasred puta, gde inače prolazi veliki broj vozila svakog dana.

- Čija god da su, igraju se životima. Proći će neki ludak kroz crveno i neće ih "skontati" - upozorila je ova sugrađanka na Fejsbuku.

U većini komentara ljudi su zaključili da decu u ovakvim situacijama na prvom mestu treba upozoriti, pa tek onda tražiti krivce.

- Moramo da reagujemo, bez obzira da li smo roditelji ili ne. U tom trenutku bilo ko savestan ko vidi tu decu treba nešto da učini. Možda da im se zapreti policijom. Isto je i za bilo koje druge njihove nestašluke koji ih mogu dovesti u opasnost. Svi smo odgovorni za njih - napisala je jedna žena.

Izazovi baš na putevima sve su češći, a i opasniji. Jedna učenica osnovne škole umalo je poginula 10. decembra na kružnom putu u Čačku, gde se zbog "izazova", takmičenja koje deca snimaju i potom kače na društvene mreže, našla pred samim točkovima kamiona. Ovu užasnu scenu prepričala je sugrađanka Slavica D. i apelovala na roditelje da obrate pažnju.

- Apelujem na roditelje da kontrolišu sadržaje koje njihova deca gledaju i izazove koje sprovode sa svojim vršnjacima. Na kružnom putu, grupa đaka osnovno školskog uzrasta, juče se takmičila ko će pretrčati ulicu dok kolona prolazi, tako da ih kamion ne zgazi. Scena je užasna, gde je čovek koji je vozio normalnom brzinom mogao nedužan da usmrti devojčicu. Prestravljen je stao dok se ona smejala - napisala je tada Slavica D.

Užasnuta onim što je videla, ona je dodala da je "nedužan čovek mogao uskratiti svoju porodicu svog prisustva".

- Kako bi on dokazao da je nedužan, ko bi ga zaštitio, kako bi objasnio tim roditeljima da se dete bacilo pred kamion dok su je vršnjaci podržavali u izazovu - pitala se ova žena.

Gordana Plemić, predsednica udruženja "Roditelj", kaže za Telegraf.rs da iako roditeljima svi poručuju kako je rešenje stroga zabrana, tako nešto nije dalo rezultate.

- Deca nisu svesna koliko sve to može da bude opasno i zato je razvijati njihovu svest o tome zapravo najvažniji korak. Poenta je naći način kako ćemo sa njima da razgovaramo. Da bismo to uspeli, treba da uđemo u internet svet i da sa njima pričamo zato što prate određen kanal, određenog jutjubera, određenu vrstu priče. Mnogo smo osuđivački nastrojeni kada su u pitanju društvene mreže i onda deca nemaju ideju da bi sa nama mogli da razgovaraju o tome. A internet svet je njihov svet, oni u njemu žive i živeće - zaključuje Plemić za naš portal.

Kako kaže, koliko god zvučalo surovo, živimo u okruženju ispunjenom nasiljem, pa takvi izazovi deci zapravo i ne izgledaju strašno.

- Treba da obratimo pažnju na vrednosti koje promovišemo i kako sa decom pričamo. Na kraju je razgovor uvek najbolje i dugoročno rešenje - dodaje ona na kraju.

Kako biste vi reagovali da zateknete decu usred ovakvog izazova, pišite nam u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorča 🦔

    11. jul 2022 | 14:08

    Neće valjda vozači da budu pedagozi pa da ih vaspitaju,neka to roditelji rade ako ih imaju žive.

  • H3

    11. jul 2022 | 13:37

    Daš gas i ideš dalje a roditelji neka kukaju na svoju sudbinu,komentatori će tražiti smrtnu kaznu po običaju.

  • U nemackoj znam ulicu brzina

    11. jul 2022 | 16:29

    7km/satu ogranicenje znak stoji deca se igraju na putu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA