Kako je jedna ulica u Novom Sadu dobila nezvaničan naziv po Jovanki Broz: Trebalo je da idu Grobljanskim putem

Gradska administracija na brzinu je promenila ime puta u Put partizanskih odreda, a nešto kasnije ulica dobija i današnje ime, Dunavske divizije

  • 0
Josip Broz Tito, Sofia Loren Foto: Profimedia/Corbis

Nije tajna koliko je prva dama tadašnje Jugoslavije, Jovanka Broz, bila obožavana.

- Ja sam jedini živi svedok koji se sreo sa skoro svim svetskim državnicima posle Drugog svetskog rata. Srela sam sve državnike XX veka, sem Mao Cedunga. Od Čerčila, Nehrua, Indire Gandi, Sadata, Nasera, Hruščova, Brežnjeva, kraljice Elizabete, Kenedija, Niksona, Gadafija, Sirimavo Banderanaike… Koga sve ne… Sve lidere nesvrstanih zemalja, ali i drugih zemalja sveta - tvrdila je Jovanka, prenosi NSuživo pisanje hroničara Vladimira Vrgovića i njegovih zapisa o Novom Sadu od 1970. do 1990.

Godine 1975. godine završeno je SOS dečje selo “Dr Milorad Pavlović” u Sremskoj Kamenici, a na otvaranju je glavni gost bila upravo Jovanka Budisavljević Broz. Pored nje otvaranju su prisustvovali i osnivač doktor Herman Gmajner i prvi upravnik ove ustanove Miroslav Vukajlov.

Svita je na otvaranje došla iz Beograda starim putem preko Petrovaradina. Na trasi prolaska Jovankine svite, našla se ulica sa spornim imenom.

U pitanju je Grobljanski put. Gradska administracija na brzinu je promenila ime puta u Put partizanskih odreda, a nešto kasnije ulica dobija i današnje ime, Dunavske divizije.

Građani su tada u šali počeli ovu ulicu da zovu Put Jovanke Budisavljević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA