≫ 

Usvojeno: Vantelesna oplodnja o trošku države do 45. godine

Do sada su pravo na vantelesnu oplodnju plaćenu iz državnog budžeta imale žene do 43 godine starosti

  • 17
vantelesna oplodnja, Spermatozoidi, Sperma, Veštačka oplodnja, vantelesna oplodnja, Beba iz epruvete, Začeće, oplodnja Foto: Shutterstock

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu Uredbu o planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Republici Srbiji za 2022. godinu, kojom će biti omogućena vantelesna oplodnja ženama starosti do 45 godina, umesto do 43, kao što je bilo do sada.

Tom odlukom je većem broju žena, u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, omogućeno da putem veštačke oplodnje finansirane iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, dobiju prvo ili drugo dete do 45. godine starosti.

Polazeći od potrebe da se omogući što širi obuhvat žena kod kojih postoje medicinski uslovi da se na jedan od navedenih načina (stimulisani postupci biomedicinski potpomognutog oplođenja i krioembriotransfera) ostvare kao majke, a porodice dobiju dete ili decu, bilo je neophodno izmeniti Plan zdravstvene zaštite u tom delu.

Tim rešenjem ostvaruje se i jedan od zadataka populacione politike - rešavanje problema neplodnosti u Republici Srbiji, dodaje se u saopštenju Vlade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    14. jul 2022 | 16:11

    Vantelesna oplodnja za žene od 45 godina?!?! Da rodi dete u 46?!? U 53 da ga vodi u prvi razred?!?! Da nije malo bolesno???

  • Mare

    14. jul 2022 | 16:05

    Svaka cast.

  • Mene

    14. jul 2022 | 17:16

    Je majka rodila sa 48.g. Umrla je kada sam imao 27. Znači nije kasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA