"Tijanin zakon" usvojen pre 7 godina: Želja roditelja da se nikom ne dogodi ono što se desilo njihovoj ćerki

Prema izmeni Zakona o policiji, policija više ne čeka da prođe 24 sata, već u potragu za nestalim detetom kreće odmah nakon prijave nestanka

  • 5
Tijana Jurić Foto: Facebook/Igor Jurić

Želja roditelja da se nikome ne ponovi ono što se desilo Tijani Jurić, nedugo nakon njene tragične smrti prerasla je u inicijativu za izmenu Zakona o policiji, u delu potrage za nestalom decom. Ova inicijativa udružila je pre sedam godina sve građane države u borbi za bolje sutra svakog deteta.

Prema ovoj izmeni, policija više ne čeka da prođe 24 sata, već u potragu za nestalim detetom kreće odmah nakon prijave nestanka.

Pre usvajanja zakona, u praksi policijskog rada, taj period je bio između 24 i 48 sati. Pokazalo se da su u potrazi za detetom prva četiri sata ključna, i da mogu da spasu detetu život.

- Kada dete nestane i desi se slučaj kakav je bio Tijanin, policija dolazi na lice mesta, ali da bi mogla da reaguje i locira telefon - mora pozvati tužioca. Tužilac tada poziva sudiju koji, ako zaključi da je dete u životnoj opasnosti, izdaje pismeno naređenje da policija izvrši lociranje. Tek tada naređenje ide u ruke tužioca koji to predaje policiji. Statistika pokazuje da se 76 odsto slučajeva završilo tragično, ako nisu bili rešeni u prva tri sata od otmice, upravo kako je bilo sa Tijanom. Procedura je kod nas isuviše komplikovana i u slučajevima otmice i ugrožene bezbednosti, policija mora imati veća ovlašćenja - rekao je Igor Jurić neposredno nakon usvajanja Tijaninog zakona napravivši uvod u veliku borbu za veću bezbednost svih u državi, naročito dece.

Izmena Krivičnog zakonika bila je samo početak borbe za bezbednost dece u našoj zemlji.

Prošlo je sedam godina od usvajanja ovog zakona, a za to vreme Fondacija, odnosno Centar za nestalu decu, pokrenuo je Registar nestalih lica, Net Patrolu, Centar za sigurniji internet kao i inicijativu za uvođenje Amber Alerta, sistema za brzu potregu dece u specifičnim slučajevima nestanka, sve u cilju zaštite dece.

- Hvala svima koji su uz nas od početka, ali i onima koji su nam se tek pridružili. Naša snaga je što smo udruženi u ostvarenju zajedničkog cilja, a to je da obezbedimo najranjivijem i najvažnijem delu društva bolji položaj, bezbednost, sigurnost i bezbrižno odrastanje - izjavio je Igor Jurić, otac ubijene Tijane.

Video: Pokrenuta mobilna aplikacija Nestali Srbija: Igor Jurić objasnio kako funkcioniše

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Auu

    16. jul 2022 | 21:25

    Tijana anđele nikad prežaljena 💔💔💔😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭✝️☦️.

  • N 1

    16. jul 2022 | 21:21

    Ovaj zakon nije preventiva i zaštita nikome,svaka jedinka može da se štiti razumom i oprezom a kada se desi onda zakon stupa u dejstvo kao i svaki drugi.

  • Licemerka

    16. jul 2022 | 21:46

    Žao mi je devojke... Ali njen otac smara... Počeo je i on da izlazi iz frižidera!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA