≫ 

Koja je tajna uspeha užičkih maturanata? Podrška profesora, prvi osnovali đački parlament...

Jednom gimnazijalac – uvek gimnazijalac, jer kuda god da odu i kakav god uspeh da postignu, svoju školu i profesore ne zaboravljaju

  • 4
Užička gimnazija, deca, Printskrin: RTS

Poslednjih dana Užička gimnazija izazvala je veliku pažnju javnosti lepim povodom. Njeni učenici bili su najbolji na prijemnom ispitu za Medicinski fakultet, što je svojim pismom potvrdio i dekan fakulteta. To je samo jedan od uspeha u istoriji gimnazije dugoj 183 godine.

Od prve generacije "gramatikalne klase" do danas Užička gimnazija je posebno mesto, obavezan motiv starih razglednica i sećanja isto koliko i hram nauke i novih ideja. Za sve "bubalice i štrebere" kako ih drugi često vide, koji uz to i "laju na zvezde", gimnazijski dani su nezaboravni, prenosi RTS.

- Čast svim ostalim školama, ali vannastavne aktivnosti koje su ovde omogućene, predstave, sama podrška profesora je drugačija nego u ostalim školama, prosto, jedan tako lep osećaj, jedno tako lepo iskustvo. Evo da mogu, gledam pošto je danas upis, ja bih se opet upisala - kaže Mia Purić, maturant-brucoš.

Na takmičenjima, domaćim i međunarodnim, nižu uspehe, fakultete upiše 93 odsto gimnazijalaca, a uspesi na prijemnim su postali pravilo.

- I prethodnih godina i ove godine je značajan uspeh. Tri učenika iz jednog odeljenja su stekla pravo direktnog upisa na Elektrotehnički fakultet na osnovu rezultata postignutih u matematici i fizici - navodi Milena Jelisavčić, profesorka matematike.

Jednom gimnazijalac – uvek gimnazijalac, jer kuda god da odu i kakav god uspeh da postignu, svoju školu i profesore ne zaboravljaju.

- Sinoć me je pozvala bivša učenica i to je vrlo lepo. To je lepota našeg posla i ja ovaj posao ne bih menjala. Ne postoji nijedan drugi posao gde je toliko lako dati svoj maksimum i vrlo brzo se dobija povratna informacija kroz poglede, osmehe, pitanja, uspehe - ističe Dušica Ristović, profesorka biologije.

Gimnazijalci su bili i Ljubomir Stojanović, Dimitrije Tucović, Simeon Rosandić, Kirilo Savić, pisci Milutin Uskoković, Ljubomir Simović, Milovan Vitezović, Ljubivoje Ršumović i mnogi drugi, a spisak nema tačku.

Prvi su u Srbiji osnovali đački parlament, a u zemljama regiona, poslednjih 17 godina, prepoznaju ih po Užičkoj književnoj republici, festivalu "Na pola puta".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prosvetar

    17. jul 2022 | 07:56

    BRAVO ZA PROFESORE UZICKE GIMNAZIJE! NEKADA JE BILA PONOS SABACKA GIMNAZIA,A SADA JE NEMA NIGDE.U OVOJ GIMNAZIJI PROFESORI,CAST RETKIM IZUZECIMA ,KASNE PO 20 MIN.NA CAS.RADI KO STA HOCE,A DIREKTORKA SE DOVIKUJE PREKO ULICE ILI U HOTELUIMA LI KO DA KONTROLISE RAD GIMNAZIJE SABACKE.?MOZDA IMA PODRSKU VALJEVA.BRAVO JOS JENOM UZICANI👍

  • Natalija

    17. jul 2022 | 10:07

    Uzickoj gimnaziji svaka cast, bravo za dekana medicinskog fakulteta i bravo za Telegraf. Toliko dobrih primera, koji se ne vide i ne cuju u "mrtvom moru". Vise ovakvih tekstova iznedrice bolje drustvo.

  • Goran

    17. jul 2022 | 09:12

    Zavrsio Uzicku Gimnaziju pre 30 godina.Upisao zeljeni fakultet.Zestok rad koji profesori zahtevaju i odrzavaju decenijama uz kvalitet i nivo edukacije.Svaka cast za kontinuitet.Ovo su lepe stvari.Pisite vise o ovakvim skolama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA