Od petka vantelesna oplodnja o trošku države: Ginekolog objašnjava šta je potrebno od papira

Veliki broj parova u Srbiji ima problema sa započinjanjem trudnoće

  • 0
Nasmejana trudnica

Foto: Shutterstock

U godini za nama u Srbiji je rođeno nešto više od 62.000 beba. Jedna od ustanova u kojoj u našoj zemlji na svet dođe najviše beba je Klinika za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. A tu se obavlja i postupak biomedicinski potpomognute oplodnje, prenosi RTS.

Od petka, postupak vantelesne oplodnje o trošku države moguć je za sve žene do 45. godine. Ali, to nije jedino što je država u poslednje vreme preduzela da nas bude više.

- Veliki broj parova u Srbiji ima problema sa započinjanjem trudnoće i zato je podizanje granice za vantelesnu oplodnju do 45. godine toliko važna. Srbija je takođe jedna od retkih zemalja u kojima parovi imaju neograničen broj pokušaja. Postoji i mogućnost krioprezervacije embriona - naveo je profesor Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Čak i parovi koji već imaju jedno dete imaju pravo na ovaj postupak. Osim toga, procedura je pojednostavljena.

- Prvo treba u domu zdravlja da ih lekar uputi na sve analize, posle njih bivaju upućeni u neki od šest centara gde se nalaze komisije. U klinici u Višegradskoj sve završavaju na jednom mestu i u roku od 10 dana dobijaju rešenje da imaju pravo na vantelesnu oplodnju - objašnjava Stefanović.

Prethodnih godina nabavljena je najsavremenija oprema. Do sada je u Višegradskoj urađeno više od 300 procedura medicinski potpomognute oplodnje.

Oformljena je i banka reproduktivnih ćelija što je, kako kaže Stefanović, velika stvar i za natalitet u Srbiji, ali i za medicinsku struku.

- Banka omogućava da se ćelije doniraju i da ih dobiju pacijenti koji nemaju svoje adekvatne ćelije, i da se na taj način ostvare. Problem je što nije bilo dovoljno doniranih ćelija, pa smo odlučili da uvozimo i u kontaktu smo sa nekoliko velikih inostranih centara. Svi ti troškovi su pokriveni - ističe Stefanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA