• 0

"Brojim samo vedre časove": Sunčani satovi još krase fasade u Zrenjaninu, poznati još od starog Egipta

Satovi se nalaze i na dvema privatnim kućama, u ulicama Đorđa Stratimirovića i Dr Zorana Kamenkovića

  • 0
sunčani satovi, Zrenjanin

Foto: Zrenjaninski.com

Sunčani satovi bili su karakteristični za mnoga mesta u Vojvodini ali je, nažalost, sačuvan samo manji broj njih. Nekoliko ovakvih satova nalazi se i u Zrenjaninu.

Dva su iscrtana na fasadama školskih objekata. Jedan, već izbledeo, nalazi se na fasadi zgrade Ekonomsko - trgovinske škole "Jovan Trajković", piše portal Zrenjaninski.

Prema podacima koje je u publikaciji pod nazivom "Sunčani satovi u Vojvodini" objavio dr Petar V. Vuca, sat je urađen 1995. godine. Njegov autor je profesor Krste Naumovski, a mural je radio Milutin Mićić.

Sunčani sat se nalazi i na zgradi Osnovne škole "Sonja Marinković", u ulici Slobodana Bursaća. Urađen je 2006. godine, a njegov autor je Milutin Tadić, profesor na Geografskom fakultetu u Beogradu. Na njemu stoji natpis: "Brojim samo vedre časove", a danas je delom oštećen.

Satovi se nalaze i na dvema privatnim kućama, u ulicama Đorđa Stratimirovića i Dr Zorana Kamenkovića.

Petar V. Vuca u pomenutoj publikaciji navodi da sunčani sat meri vreme prema položaju Sunca. Najčešći oblik sata, kakav je „običan“ staromodni baštenski sunčani sat, baca senku na ravnu površinu zgrade na kojoj su obeleženi sati. Položaj Sunca se menja, pa se menja i vreme koje senka pokazuje.

- Sunčani satovi mogu da se postave na svakoj površini na koju fiksirani objekat baca senku. Oni pokazuju dnevno solarno vreme. Poznati su još od starog Egipta, a razvile su ih i druge kulture - Kinezi, antički Grci i Rimljani - navodi dr Petar V. Vuca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok