Brži protok putnika na prelazu Preševo - Tabanovce: Postoji plan da se ulazak dodatno ubrza

Granični prelaz Tabanovce-Preševo trenutno radi sa pet traka za putnike, dve za kamione i jednom za autobuse

  • 3
granicni prelaz granica Presevo Tabanovce, Foto:Tanjug/Zoran Žestić

U skladu sa Sporazumom između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Makedonije o utvrđivanju granične procedure za železnički granični prelaz Preševo - Tabanovce (One Stop Shop), koji je uspostavljen u septembru 2019. godine, dodatne infrastrukturne aktivnosti i rekonstrukcije su u potpunosti završene, i to: postavljene su nove kabine za granične policajce i carinike iz obe zemlje, renovirane su nove rampe i pomoćne prostorije, saopštile su makedonske vlasti.

Pored toga, uspostavljena je neophodna mrežna i telekomunikaciona infrastruktura za nesmetano odvijanje procesa.

"Rekonstrukcijom i novougrađenim kabinama i rampama, pored poboljšanja uslova rada, postiže se i dodatno ubrzanje, posebno prilikom pasoške provere, jer je novi raspored kabina takav (i za putnička i za teretna vozila) da omogućava istovremeni rad (bez čekanja) službenika granične policije obe zemlje, što će dodatno uticati na ubrzanje protoka putničkih i teretnih vozila, što je posebno važno u letnjem periodu tokom turističke sezone", navodi se u saopštenju.

Granični prelaz Tabanovce-Preševo trenutno radi sa pet traka za putnike, dve za kamione i jednom za autobuse.

U cilju dodatnog poboljšanja uslova za brži protok putnika na GP Tabanovce, gde se vrše granične i carinske kontrole na izlazu iz Srbije i ulasku u Makedoniju, Uprava carina radi na prilagođavanju još dve trake za ulazak putnika i motornih vozila, što će dodatno ubrzati protok, što je posebno važno u letnjem periodu i povećanju učestalosti prolaska putnika-turista kroz ovaj granični prelaz.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA