≫ 

Kosili, pa razvezli kolo: Kosačka moba kod Prijepolja ponovo spojila Srbe i Crnogorce

Livadu u Šajinovom kraju, koja je bila spremna za košenje, učesnici mobe su pokosili za „tili čas”

  • 0
Košenje, Prijepolje, kosačka moba Foto: Glas Zapadne Srbije, Borivoje Ilić

Prethodne subote u Kamenoj Gori nadomak Prijepolja održana je deveta po redu kosačka moba u organizaciji Udruženja građana „Majkina duša”, koja je i ove godine okupila kosače iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, piše glaszapadnesrbije.rs.

Nakon okupljanja u dvorištu etno restorana kosači su sa organizatorom i posetiocima zajedno prodefilovali Kamenom Gorom do livade gde je se takmičenje održavalo. Pored starih izvornih pesama okolnim brdima odjekivao brus kojim su ovi vešti kosci oštrili kose, kako bi što pre stigli od starta do cilja. Pored brzine, takođe, je stručni žiri ocenjivao veštinu i način ručnog košenja.

Livadu u Šajinovom kraju, koja je bila spremna za košenje, učesnici mobe su pokosili za „tili čas”, a zreli otkosi oboreni ljudskom snagom još uvek čuvaju tajne starih kosača. Nakon završenog takmičarskog dela pokosili su i ostatak livade uz smeh i pesmu, baš kao što su njihovi preci radili pre mnogo godina. Potom su se vratili u etno restoran gde su uz kosački ručak sačekali proglašenje pobednika i uručenje nagrada.

Pobednik ovogodišnje kosidbe je Radmilo Đekovic iz Pljevalja, koji je poneo titulu najboljeg kosača, drugo mesto je Slaviša Čović iz Kamene Gore, dok je treće zauzeo Dragoljub Kijanović, takođe iz Kamene Gore. Nakon dodele nagrada organizator Željko Kijanović uručio je zahvalnice ljudima koji su sve ove godine bili uz njega, a i dan danas mu pomažu pri organizaciji Kosačke mobe.

Košenje, Prijepolje, kosačka moba Foto: Glas Zapadne Srbije, Borivoje Ilić

- Po deveti put se sastajemo ovde u mom rodnom selu kako bismo sačuvali tradiciju i veštine ručnog košenja. Uvek to bude jedan lep dan gde se okupe moji prijatelji, kao i kosači iz susednih država, ali i iz raznih gradova širom Srbije od Kosova pa do Vojvodine. Cilj ove manifestacije je da se druže ljudi i da dođu oni koji znaju da kose, ali i oni koji ne znaju, jer baš ovde imaju priliku da nauče, a ostale veštine će steći u daljem iskustvu. Vrlo sam zadovoljan ovogodišnjom mobom ali me uvek razočara činjenica da mlade ljude ne zanima ovaj vid očuvanja tradicije, nadam se da će se narednih godina okupljati veći broj omladine gde će uz druženje da kradu zanat od starih kosača - priča Kijanović i dodaje da mu je srce puno kada se kosači okupe na njegovoj livadi i ta slika ode daleko u svet baš iz Kamene Gore.

Кosači imaju isto mišljenje po pitanju nagrada, sigurni su da je važnije učestvovati, nego pobediti, ali ipak nagrada svakom dobro dođe, jer svakog učesnika motiviše da učestvuje i naredne godine.

- Iz Pljevalja sam došao ovde u Kamenu Goru, jer smatram da je ovo jedna prava srpska manifestacija, koja ima tradicionalni duh. Nikada nagrada nije mera nečijeg uspeha, svi smo mi pobednici jer smo rešeni da ovaj zanat sačuvamo od zaborava - kaže Radmilo Đuković, pobednik devete Kosačke mobe.

Uz kosački ručak, umesto čakanca i bakvice, odjekivao je zvuk gusala veštih gorštaka sa visokih brda između Prijepolja ,Rudog i Pljevalja. Celu ceremoniju upotpunio je pribojski orkestar koji je svojom pesmom razveselio prisutne goste, ali i učesnike, koji su na tek pokošenim otkosima zaigrali Užičko kolo, dok je kolovođa bio trinaestogodišnji Ivan Brašnjević.

Želja organizatora je da se i narednih godina okupljaju u velikom broju, ali da među učesnicima budu mladi momci, koji će naslediti stare kosače vešte ovom već zaboravljenom zanatu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA