≫ 

"Pustinjski đavo" u Srbiji: Mnogi su se uplašili kad su videli ovo, liči na tornado, a evo da li je opasno

Juče je ova pojava zabeležena u Čačku, ali i Trsteniku i Krčedinu

  • 23
Dust Devil Foto: Shutterstock

Društvene mreže bile su juče preplavljene snimicima nesvakidašnjeg prirodnog fenomena. Jak vetar, nalik na pijavicu, protutnjao je delovima Čačka, Krčedinom i nadomak Trstenika.

Iako deluje strašno, nalik tornadu u filmskim scenama, noseći predmete pred sobom, stručnjaci kažu da je u pitanju "pustinjski đavo" ili "dust devil", te da mesta za preteranu brigu nema.

- Pojava koja je proteklih dana snimljena iznad delova Srbije nije tornado i samo svojom strukturom podeseća na ovu pojavu. U pitanju je pojava koja se naziva "pustinjski đavo" ili "dust devil". Česta je nad prostorima gde su leta veoma topla i suva kao što je ovo nad nama - kaže za Telegraf.rs meteorolog Marko Čubrilo.

Čubrilo objašnjava i kako se pojava formira u atmosferi.

- Donji delovi atmosfera (pri tlu) se jako zagreju i taj deo vazduha koji je znatno topliji od onog koji se nalazi više počne da se kreće u visinu (topao vazduh je lakši od hladnog). To podizanje vazduha dobija rotaciono kretanje. Kako sa prizemlja podiže prašinu ili pesak postaje vidljivo i vizuelno podseća na tornado ali sa njim nema sličnosti. Tornado se obrazuje pri jako nestabilnoj atmosferi koju karakterišu snažne oluje, grad i velike nepogode, dok se ova pojava javlja pri stabilnoj atmosferi - kaže meteorolog i dodaje:

- Pojava traje vrlo kratko i gotovo nikad nije opasna.

Podsećamo, juče je ova pojava zabeležena u Čačku.

- Samo je odjednom dunulo iz čista mira. Stajali smo u blizini i mada zvuči nestvarno, pomislili smo da će da odnese i nas i sve oko nas, srećom nije dugo trajalo. Od siline vetra u jednom momentu fromiralo se poput levka od prašine. Posle nekoliko minuta, kao da ništa nije bilo - rekla je ranije za RINU Čačanka koja se našla na licu mesta.

Prošle godine sličan scenario dogodio se u dragačevskom selu Živica kada je došlo do pojave mini tornada ili takozvane "pijavice" koja je u domaćinstvu Vidoja Jovičića nosila sve pred sobom i napravila ogromnu materijalnu štetu.

Video: Neverovatan prizor! Ovo se u Srbiji baš retko viđa: Pijavica tornada nad Novim Pazarom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    19. jul 2022 | 18:21

    To je vihor i on se pojavljuje u letnjim i susnim periodima...

  • Vuja

    19. jul 2022 | 18:01

    Ima jedan snimak na netu. pas trci i upada u kovitlac, zaustavi ga pa se na par metara pojavi drugi, on upadne i u taj, pa treci i sve tako redom igrala se mala kuca dok ga nije oterala.😀

  • M

    19. jul 2022 | 17:42

    Hahahahhaha. Ovako nešto mogu da kažu ljudi koji nikada nisu videli tornado.🤣🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA