Porađale se same u toaletu, mrtve bebe im upadale u wc šolju: 11 poruka o pravima žena koje prekidaju trudnoću

Da li je mito zaista jedini siguran način da žena dostojanstveno donese novi život na svet? Ovo su prava za koje žene treba da znaju

  • 8
Rođenje bebe porođaj Foto: Shutterstock

Šta se dešava u srpskim porodilištima, pa i onima koja važe za najprestižnija? Kako se tretiraju trudnice i porodilje? Da li je mito zaista jedini siguran način da žena dostojanstveno donese novi život na svet?

Ova pitanja nametnula su se nakon stravičnih ispovesti žena o načinima na koje su bile tretirane u porodilištima. Sve je krenulo od  potresne ispovesti Milice Filipović koja je u petom mesecu trudnoće u GAK "Narodni Front" poslata da se porodi u wc-u sa sve "guskom" i koja je potom 10 minuta stajala sa mrtvom bebom u hodniku uzalud dozivajući sestru.

Sada su prvi put taksativno navedena i sva prava koje imaju žene pre i tokom prekida trudnoće. Pripremio ih je Beogradski centar za ljudska prava, uz veoma potresan film.

- Želimo da osnažimo pacijentkinje o pravima koje imaju u slučaju prekida trudnoće i da podignemo svest javnosti o problemu, traumama i patnjama kroz koju prolaze žene koje su tokom sprovođenja procedure indukovanog pobačaja bile izložene nehumanom tretmanu - navode u Centru.

Predstavljamo vam svih 11 stavki koje sve žene treba da pročitaju:

1. U slučaju da je iz medicinskih razloga neophodno sprovesti prekid trudnoće, pacijentkinja ima pravo: da bude blagovremeno i potpuno obaveštena o predloženoj intervenciji od strane zdravstvenog radnika, što podrazumeva da je pacijentkinja razumela dijagnozu, prognozu bolesti, moguće rizike i komplikacije intervencije, da je upoznata s celokupnim tokom intervencije, njenim trajanjem bolovima i nelagodnostima koje intervencija može prouzrokovati i dostupnim načinima njihovog umanjena (lekovi za ublažavanje bola i dr.)

2. Da da pristanak ili da odbije predloženu intervenciju (pristanak mora biti dat u pisanoj formi)

3. Da do trenutka započinjanja intervencije, usmeno ili u pisanoj formi, opozove ranije dati pristanak na intervenciju

4. Da intervencija bude izvršena po najvišim standardima zdravstvene zaštite, uz poštovanje privatnosti i dostojanstva pacijentkinje (intervencija se mora sprovesti u prostoriji namenjenoj za sprovođenje medicinskih intervencija, uz asistenciju lekara i medicinskog tehničara, i na način koji ne prouzrokuje nepotrebne bolove i patnje)

5. Na psihološku i psihosocijalnu podršku pre i nakon sprovođenja intervencije

6. Da podnese pritužbu lekarskoj komori

7. Da podnese prijavu zdravstvenoj inspekciji Ministarstva zdravlja i zahtev Ministarstvu zdravlja za sprovođenje vanredne spoljne provere kvaliteta stručnog rada zdravstvene ustanove/zdravstvenog radnika

8. Da podnese prigovor savetniku za zaštitu prava pacijenata u nadležnoj jedinici lokalne samouprave

9. Da podnese pritužbu zaštitniku građana

10. Da podnese krivičnu prijavu mesno nadležnom osnovnom javnom tužilaštvu ukoliko je usled očigledno nepodobnog načina sprovođenja intervencije, neprimenjivanja odgovarajućih higijenskih mera ili drugog nesavesnog postupanja zdravstvenih radnika došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja (fizičkog ili mentalnog), kao i ukoliko se tretman zdravstvenih radnika prema njoj može okarakterisati kao mučenje, nehumano ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje (npr u slučaju svesnog zanemarivanja, omalovažavanja, upućivanja pretnji, fizičkog zlostavljanja pacijentkinje i slično)

11. Da dobije besplatnu pravnu pomoć koju obezbeđuje država koja obuhvata i besplatno zastupanje od strane advokata u odgovarajućim postupcima bez obzira na imovno stanje pacijentkinje, ukoliko se tretman zdravstvenih radnika prema pcijentkinji može okarakterisati kao mučenje, nehumano ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Taty

    22. jul 2022 | 19:46

    Jos pre 20 godina u Frontu sam prezivela takav kosmar da sam zavrsila kod psihijatra. Hospitalizovana u bolovima, zbog vanmatericne izgubila normalnu bebu. Dozivela ponizenje i maltretiranje, pa kad se saznalo da sam novinar i kad mi je direktor dosao “na noge” onda su promenili “plocu”. U istoj sobi dementna starica kojoj je ispala materica, mlada zena u osmom mesecu kojoj izazivaju prekid trudnoce… U sobi pored preko veze pobacaj u nedozvoljenoj fazi razvoja ploda.. sestra vuce carsaf, krvavi trag ostaje po podu, ispala decja rucica… Slike koje nikad necu zaboraviti. Ni neljudski tretman…

  • klekle

    22. jul 2022 | 18:58

    Zaista jako strasno…licno znam zenu koju su ostavili samu i mislila je da joj se mokri, otisla u wc, i da ne pisem gde je beba zavrsila…strahota i dozivotna trauma. Sramota.

  • Prezivela

    25. jul 2022 | 11:33

    Samo sto je u praksi drugacije. Zene same, u bolovima, nezasticene. Dok se domognu telefona da se jave najblizima sve je vec zavrseno kako je zavrseno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA