Patrijarh Porfirije o crkvi i zajednici: Sveštenici ne postoje bez naroda, ali i narodu je potreban sveštenik

On je na svom instagram profilu ukazao da je Crkva organizam, gde svako ima svoje mesto, te da je, na kraju krajeva, i svaki čovek na neki način sveštenik

  • 17
Ministar Aleksandar Vulin, Patrijarh Porfirije Foto: MUP Srbije

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da je crkva sabor, zajednica i da episkopi i sveštenici ne postoje bez naroda, ali da je i narodu potreban sveštenik. 

On je na svom instagram profilu ukazao da je Crkva organizam, gde svako ima svoje mesto, te da je, na kraju krajeva, i svaki čovek na neki način sveštenik, zato što svoje mesto na kojem živi treba da učini svetim, da, kako kaže, to učini svojim životom u vrlini.

- Dakle, mora biti u saglasju, kako su govorili vaseljenski sabori, sa svima svetima. Crkva je pre svega Crkva, a to znači zajednica - naveo je patrijarh i dodao da je individualna vera, vera po ličnom nadahnuću i ona može biti ovakva i onakva istakao je patrijarh.

Poručio je da u današnjem modernom svetu nema potrebe da se vera ažurira, nego da se otkrije u svom autentičnom, izvornom značenju i smislu.

- To što je Crkva - Crkva, eklisia, znači da je ona sabor, zajednica. To ni na koji način ne ukida ličnu slobodu, talente i darove - napisao je Porfirije.

Patrijarh je naglasio da je individualna, samostalna pobožnost i te kako važna i potrebna, ali ona mora biti uključena i u pobožnost zajednice.

- Mi ne treba da autoritete u Crkvi doživljavamo kao vlasnike vere i kao vlasnike naših pojedinačnih života. Sveštenici i episkopi postoje da bi u ime naroda prinosili žrtvu, ali u ime naroda, u ime zajednice, ne u lično ime - naveo je patrijarh.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tomislav

    22. jul 2022 | 20:27

    Crkva je sabor zajednica,za ujedinjenje nase vere!!Tu se molimo Bogu,za zdravlje i srecu,za suzivot?!Patrijar Porfirije u svojim molitvama sirom Srbije i dijaspore u svetinjama u ovo tesko vreme cini ogroman napor za mir medju narodom?!

  • Свештеник

    22. jul 2022 | 19:24

    Добро,то знамо. Него,ајде изјасните се ВАША СВЕТОСТИ већ једном,како ТЕОЛОШКИ стојимо са ПАРАДОМ СРАМА, и хоћемо ли чувати овај СВЕТОСАВСКИ НАРОД од ОГЊЕНЕ И СУМПОРНЕ КИШЕ(која следи после онога НЕДАЈ БОЖЕ) па да видимо да ли све друго да Вам верујемо !

  • Mile

    22. jul 2022 | 15:12

    Ljudi mogu i bez sveštenika,živeli su i kada nije postojao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA