≫ 

Čubrilo o šansama za ublažavanje "katastrofalne suše": Ovo su datumi kada se očekuju velike padavine

Blaže osveženje već sutra, kao i jednom u toku naredne nedelje, sa visokim, ali ne i ekstremnim temperaturama

  • 2
Ethiopia, Etiopija, suša, glad, suva zemlja, neplodna

Foto: Shutterstock

Sutra blaže osveženje i ređi pljuskovi, zatim toplo, a oko srede novo, blaže osveženje. Ima li nade za ublažavanje suše? Odgovor daje meteorolog Marko Čubrilo navodeći da mogućnost postoji. Dodaje da će do kraja dana preovlađivati pretežno sunčano i ekstremno toplo uz maksimume koji će se kretati od +34 do +39, lokalno i oko +41 stepen Celzijusa.

- U toku noći ka nedelji, verovatno negde oko ponoći oslabljen hladan front će prvo zahvatiti krajnji severozapad Hrvatske donoseći retke pljuskove, ali umeren i jak severozapadni vetar. U drugom delu noći ka nedelji i u nedelju pre podne manje vreo vazduh uz lokalnu pojavu nestabilnosti bi trebao zahvatiti najveći deo Hrvatske (osim primorja), najveći deo BiH (osim Hercegovine) i najveći deo Srbije (osim juga i jugoistoka). Padavine će biti retke, ali kako će front stizati na pregrejanu atmosferu i najmanja količina vlage može lokalno izazvati jako grmljavinsko nevreme i obilnu kišu na malom prostoru, ali se nad širim delom regiona konkretnije padavine ne očekuju.

Nad jugom regiona tek sutra posle podne blaže osveženje uz ređe pljuskove, a duž Jadrana suvo. Sutra dnevni maksimum od +27 do +33, a na jugu regiona i dalje oko +37 stepeni Celzijusa - ističe Čubrilo u svojoj Fejsbuk objavi.

Noć ka ponedeljku, najavljue, konačno malo prijatnija uz minimume koji će se uglavnom kretati od+15 do +19 stepeni Celzijusa. Kako dodaje, toplo vreme se nastavlja već od ponedeljka.

Početkom sledeće nedelje ponovo toplo, ali ne tako ekstremno kao sada i maksimumi bi se trebali uglavnom kretati od +31 do +36 stepeni Celzijusa, samo lokalno, uglavnom u zaleđu Jadrana oko +38 stepeni Celzijusa.

U utorak kasno poslepodne i u noći ka sredi novo prolazmo naoblačenje uz pojavu lokalnih pljuskova i jak severozapadni vetar. Opet će padavine biti retke i najveći deo regiona će ostati bez njih, mada su lokalno ponegde mogući jači grmljavinski pljuskovi - piše.

Sredinom sledeće nedelje dnevni maksimumi su od +28 do +33 stepena Celzijusa. Dodaje da bi za naredni naredni vikend postojale šanse da se suša ublaži.

- Konkretnije padavine i osetnije osveženje moguće je u periodu od 29. jula do 1. avgusta - ističe uz navode da je takav scenario vrlo verovatan, ali da će se precizne informacije o tome znati tek oko srede.

- Ono što stoji je da su jutarnji proračuni modela prepoznali potencijal za konkentnije padavine krajem meseca, a hoće li se ona zaista i desiti znaćemo za 4, 5 dana.Od večeras na severu, a sutra i nad ostalim predelima vrelina popušta, biće i ređih grmljavinskih pljuskova, a u zoni fronta vetrar na kratko može imati olujne udare - najavljuje.

Video: Izbegavaju tropske vreline: Mali broj ljudi u centru Beograda na najtopliji dan do sada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dend

    23. jul 2022 | 21:52

    Verovatno se prognoza bazira na potpisanom međunarodnom ugovoru Srbije o kontroli klime, e moja Srbijo šta dočeka da ti stranci kontrolišu i klimu ?

  • Miki

    23. jul 2022 | 22:37

    Kasno je za kisu, kukuruz u svilanju, nema vode, progoreo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA