≫ 

Devojka sa iskrenom porukom čekala srpske heroje koji gase požare u Sloveniji: Borba sa vatrom se nastavlja

Naši piloti nastaviće i danas da gase požare u Sloveniji, a najavljena bura nastavlja da povećava rizik od širenja požara

  • 28

Protekla noć bila je nešto mirnija za vatrogasce, koji se već sedam dana bore s velikim požarom u slovenačkom Krasu. Među herojima koji se danima bore sa vatrenom stihijom su i srpski piloti sa svojim helikopterima.

- Meštani u područjima koja su zahvaćena požarima u Sloveniji zahvalni su našoj zemlji i našim pilotima na pomoći. Dva helikoptera MUP-a i članovi posade i danas nastavljaju da pomažu u gašenju požara. Oni su juče više od 14 sati delovali na gašenju požara na planini Trstelj i u 284 naleta ispustili 340 tona vode - piše u saopštenju MUP-a.

Na fotografiji koju je objavio MUP vidi se jedan meštanin koji u rukama drži tablu na kojoj na srpskom jeziku piše "Hvala".

Srbija je pre dva dana uputila pomoć Sloveniji u gašenju požara koji je zahvatio područje te zemlje. Kako je navedeno, 13 predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije sa dva helikoptera "Agusta Bell 212" kapaciteta od po 1,5 tone vode, gasiće veliki požari u Sloveniji, na Renškom vrhu.

Naši piloti nastaviće i danas da gase požare u Sloveniji, a najavljena bura nastavlja da povećava rizik od širenja požara.

Prema najavama meteorologa, obilnije kiše na slovenačkom Krasu mogu se očekivati tek u utorak.

Na terenu je tokom noći između subote i nedelje bilo 1.070 vatrogasaca, a obavljen je i pregled požarišta dronom slovenačke vojske, objavila je Civilna zaštita.

Danas je u stanju pripravnosti oko 1.500 vatrogasaca, kao i do sada najjača vazdušna podrška.

U Krasu su i dobrovoljci koji će seći drveće oko ugroženih sela kako bi sprečili širenje požara.

Po izveštaju medija, do sada je, što se objekata tiče, izgorela samo jedna planinska kuća između naselja Rence i Trstelj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Косингас

    24. jul 2022 | 11:28

    Побили су нам 50 дечака 1991.године, ниједан од њих, иако су били војници ЈНА није имао бојеву муницију. Постоје снимци ја Јутјубу. Никада Словенци нису одговарали за те злочине. А, шта тек рећи о породицама официра ЈНА које су држали у притвору и малтретирали...

  • 534

    24. jul 2022 | 11:18

    Tamo požar gase i hrvatski i slovenački vatrogasci pored srpskih pa me zanima kako se HVALA kaže na hrvatskom a kako na slovenačkom?

  • Trig

    24. jul 2022 | 11:19

    Srbija gori,a ovi,poslali helikoptere u Sloveniju.Definitivno nismo normalni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA