≫ 

Crveni alarm u Institutu za transfuziju krvi: Rezerve krvi na minimumu, ima ih samo za još jedan dan

Nedostaju sve krvne grupe

  • 6

Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi rekla je za RTS da rezerve krvi trenutno ima za jedan dan i da su deficitarne sve krvne grupe. Rodićeva apelovala na sve koji mogu da daju krv kako ne bi morale da se odlažu neke operacije zbog nestašica.

Kao i ranijih godina i ovog leta rezerve krvi su na minimumu. Teško se podmiruju dnevne potrebe, pa često za neke intervencije porodica i prijatelji treba da obezbede krv. Zbog letovanja i godišnjih odmora, manje je i dobrovoljnih davalaca.

Ivana Rodić iz Instituta za tranfuziju krvi rekla je da rezerve krvi trenutno ima za jedan dan i da su deficitarne sve krvne grupe.

- Vrlo je teško obezbediti dovoljne rezerve krvi. U ovom trenutku raspolažemo sa jednodnevnim rezervama. Gotovo sve krvne su u deficitu. Dovoljno ima B+ i AB+. Krvne grupe A, 0+ i sve negativne grupe su značajno smanjene - naglasila je Rodićeva.

Prema njenim rečima, optimalno bi bilo da na nedeljnom nivou ima oko 1.800 prikupljenih jedinica, minimalno oko 1.500, a poslednjih nedelja broj prikupljenih jedinica se kretao od 1.200 do 1.300, a prošle nedelje bilo je značajno smanjenje od 969 jedinica.

Istakla je da ukoliko nema dovoljno krvi da je veoma značajno pravilno upravljanje rezervama krvi, a ako se nastavi ista situacija moguće da dođe do odlaganja operacija.

- U svakoj situaciji mora da bude dovoljno krvi za hitne operacije. Situacija je slična u celoj Srbiji. Obično deficit kreće iz Beograda. Poziv da se da krv, važi za teritoriju cele Srbije - napomenula je Rodićeva.

Transfuzija krvi, davanje krvi Foto: Profimedia

Podsetila je da su ekipe stalno na terenu i da stalno imaju akcije u kojima građani mogu da daju krv, a o svim akcijama se mogu obavestiti na sajtu transfuzije krvi. Kaže da svi oni koji su preležali kovid i imali blaži oblik mogu da daju krv posle dve nedelje, a u zavisnosti od težine oblika taj period se može produžiti i na šest meseci.

- Epidemiološka situacija nam ne ide na ruku. Podrazumeva se izolacija ne samo onih koji su se zarazili, već i članova njihovih porodica, što je dovelo do manje raspoloživih građana koji mogu da daju krv - rekla je Rodićeva.

Napominje da treba popiti dovoljno vode i pre davanja krvi, ali i posle davanja i da se izbegava sunce. Dodala je da muškarci mogu da daju krv na tri mesece, da ima od 18 do 65 godina i da je zdrav. Žene ne mogu dati krv ako su trudne i ako imaju ciklus.

Još jednom je apelovala na sve da daju krv.

Video: Smanjene zalihe krvi u Srbiji: Ovo su krvne grupe koje najviše nedostaju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PN

    25. jul 2022 | 08:49

    Neka motivišu ljudea ne samo apel kada treba.

  • Lemi

    25. jul 2022 | 08:41

    Mnogi koji su u radnom odnosu bi vise davali krv kada bi dobijali po 3 slobodna dana. Razmislite o tome😉

  • ĆU 035

    25. jul 2022 | 08:54

    Nemam motiv jer ako meni zatreba moram rođake da molim da daju za mene,to je praksa južnije od BG.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA