Malim seoskim školama preti zatvaranje: Prosvetni sindikat traži od Ministarstva prosvete hitan sastanak

Doneta je uredba kojom bi se male škole zatvorile

  • 3
Selo, škola, Ivanjica Foto: RINA

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) danas se ponovo obratila Ministarstvu prosvete sa zahtevom da se održi hitan sastanak povodom Uputstva o formiranju odeljenju za sledeću školsku godinu, a u kome se propisuje da se obrazovno-vaspitni rad od 5. do 8. razreda, može organizovati i u kombinovanom odeljenju, što će po njihovom mišljenju zatvoriti male škole.

Predsednica Sindikata Jasna Janković rekla je za Tanjug da je problem nastao u novembru 2021. godine, kada je, kaže, bez socijalnog dijaloga promenjem Zakon o osnovnoj školi i omogućeno kombinovanje razreda u seoskim sredinama, što USPRS vidi kao nameru da se zatvore male škole.

- Nama je predstavljeno da će se to odnositi na izuzete slučajeve, a nakon toga u junu ove godine stigao je Pravilnik, gde se videlo da to apsolutno neće biti izuzeti slučajevi, već da se to odnosi na kombinovanje od 5. do 8. razreda u seoskim sredinama, i to postaje problem škole i šire zajednice - navela je Janković.

U današnjem dopisu Ministarstvu prosvete navodi se da je tema razgovora hitna izmena pomenutog dokumenta u spornim tačkama spajanja učenika od 5. do 8. razreda.

Janković kaže da je jedina poruka te uredbe da se zatvore male škole.

- Očigledno je da niste dovoljno promislili o ovoj odluci, jer bi uštede bile male, a nesagledive posledice za čitav obrazovni sistem, učenike, roditelje i zaposlene u prosveti, ogromne - stoji u dopisu koje je USPRS danas uputila resornom Ministarstvu.

Janković navodi da je dopis sa sličnom sadržinom više puta poslat na adresu Ministarstva.

USPRS je i u junu upozorila javnost da Ministarstvo prosvete "ima nameru da zatvori male škole".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ĆU 035

    25. jul 2022 | 15:46

    Zatvarajte dok imate šta i posle nećete više,neko će iz sela u grad a drugi na zapad.

  • Boža zemunac

    25. jul 2022 | 17:33

    Ne treba zatvarati.Nekada su škole radile i sa jednim učenikom.

  • zoran

    25. jul 2022 | 16:29

    da li mi zao prosvetara...NE nije jer su ogromna vecina sprovodila naci agendu na decom kojoj su svojim cutanjem i odobravanjem im unistili dve godine zivota unazad dve godine covid manifletluka.... e sad omoguciti virtuelne profesore a ovi u fabrike njive i na neki posao gde nece biti radno vreme ko trudnicama i gde ce im se kupovati blenderi i kojekakvi kristali sto uciteljicama sto nastavnicama ,te letovanja zimovanj i sl......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA