≫ 

Beba sa SMA po hitnom potupku dobija lek: "Ova bolest zahteva početak lečenja u najbržem mogućem roku"

U roku od 24 sata od donošenja odluke Komisije RFZO za lečenje retkih bolesti, čija je sednica u toku, RFZO će obezbediti lek sa ciljem blagovremeong početka terapije

  • 2
Beba, Dete, Bebe, Bolnica, Novorođenče, Rodjenje

Foto-ilustracija: Sxc.hu/BenEarwicker

Bebi kojoj je u okviru akcionog plana neonatalnog pregleda, dijagnostikovana spinalna mišićna atrofija, Republički fond za zdravstveno osiguranje će obezbediti lek.

Univerzitetska dečija klinika je juče, 25.07.2022. godine dostavila zahtev RFZO-u za lečenje bebe obolele od SMA, a bolest je dijagnostifikovana u okviru akcionog plana neonatalnog pregleda koji se od aprila meseca sprovodi u Ginekeloško - akušerskoj klinici "Narodni Front", kaže Škodrić za Tanjug.

Direktorka Fonda rekla je da će u roku od 24 sata od donošenja odluke Komisije RFZO za lečenje retkih bolesti, čija je sednica u toku, RFZO obezbediti lek sa ciljem blagovremeong početka terapije.

- Država je pokazala maksimalnu spremnost i posvećenost u unapređvanju procesa lečenja obolelih od SMA. To uključuje i obezbeđivanje lečenja bebama kojima je dijagnoza postavljena po rođenju, najsavremenijim terapijama i što je najvažnije, u najkraćem vremenskom roku - objasnila je ona.

Škodrić navodi da se praksa odobravanja lečenja beba, kojima je SMA dijagnostikovana po rođenju, i do sada odigravala po hitnom postupku.

- SMA je teška bolest, koja veoma brzo napreduje zbog toga je neophodno započeti lečenje u najkraćem mogućem roku, uprkos velikim troškovima koje terapije iziskuju - zaključila je Škodrić.

Video: Očajna Boškova majka, koji mora da skupi novac za lek za 14 dana: Imam samo dve želje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA