≫ 

Evropska Komisija: Dva srpska Bela 212 obavila najviše ispuštanja vode na požare u Sloveniji od svih zemalja

Srbija među etabliranim vatrogascima

  • 0
pimoć, Slovenija, požar

Foto: MUP

Evropska Komisija konstatovala je u svom izveštaju o angažovanju svih deklarisanih snaga posvećenih gašenju šumskih požara u Evropi da je prilikom prošlonedeljnih požara u Sloveniji Helikopterska jedinica MUP-a Srbije napravila najviše ispuštanja vode na požare u ovoj zemlji.

Podaci MUP-a kažu da je Jedinica poslala dva helikoptera Bel 212 YU-HCD i YU-HCE koji su naleteli ukupno 42 sata, obavili 502 naleta na požar, ispustivši 650 tona vode.

Kako konstatuje Evropska Komisija, Mehanizam civilne zaštite Evropske Unije (UCPM) bio je aktiviran šest puta ove godine. Albanija, Portugal, Češka, Francuska i na kraju Slovenija zatražile su pomoć zbog požara na njihovim teritorijama.

Srbija među etabliranim vatrogascima

Kada je reč o Sloveniji sistem EU aktiviran je 17. jula nakon prvih šumskih požara na zapadu zemlje, na granici sa Italijom. Slovenija je tada zahtevala dva protivpožarna aviona. Dan kasnije zahtev je povučen zbog poboljšanja situacije. Međutim, 20. jula situacija se ponovo pogoršaala i Slovenija je zatražila dva protivpožarna aviona i jedan helikopter. Zahtev je proširen na dodatna četiri helikoptera 21. jula i još dva protivpožarna aviona 22. jula. Požari su većinom ugašeni juče i sistem pomoći je deaktiviran.

Izveštaj Komisije navodi da su u gašenju požara u Sloveniji sa svojim vazduhoplovima učestvovale Hrvatska, Austrija, Slovačka, Srbija i Rumunija.

Kanaderi HRZ-a obavili su 19 ispuštanja vode na požare 17. jula i 73 ispuštanja 23. jula. Njihov Mi-8-MTV1 je 21. i 22. jula obavio 169 ispuštanja vode na požare.

Slovačka je sa svojim UH-60M obavila 352 ispuštanja vode, Austrija sa AS 350 398 ispuštanja a Rumunija sa svoja dva C-27J Spartana četiri ispuštanja vode.

Od svih nabrojanih letelica, uprkos tome da su verovatno bili najstariji (stari oko 42 godine) dva srpska Bela obavili su ukupno, prema izveštaju Komisije, 472 ispuštanja vode i tako bili vazduhoplovi sa najviše letova i neposrednih dejstava na požare prošle nedelje, obajvio je tangosix.rs.

* Kako se naša ekipa bori sa požarima u Sloveniji za Telegraf je ekskluzivno ispričao Nenad Radivojević, predstavnik Sektora za vanredne situacije i oficir za vezu tima MUP-a koji možete pročitati OVDE. 

Video: Helikopterska jedinica iz Srbije gasi požare u Sloveniji: Za 14 sati izbacili 340 tona vode

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA