• 0
 ≫ 

Dečak iz Leskovca se popeo na vagon, doživeo strujni udar: "Kroz mrežu prolazi struja jačine od 25.000 volti"

, Telegraf
 ≫ 

Tinejdžera sa teškim povredama i opekotinama Hitna pomoć je sa mesta nesreće transportovala na dalje lečenje

  • 0
Voz vagon noć struja udar stuje

Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

U železničkoj stanici Leskovac večeras u 20.40 sati, od strujnog udara iz kontaktne mreže iznad pruge teže je povređena mlađa muška osoba, koja se popela na teretni vagon.

Mladić se popeo na teretni vagon raspuštenog voza, koji se nalazio na trećem staničnom koloseku. Tom prilikom mladić je doživeo strujni udar iz kontaktne mreže koja se nalazi iznad pruge, saopštava Infrastruktura železnice Srbije.

- Kroz kontaktnu mrežu iznad pruge prolazi struja jačine od 25 hiljada volti. Da bi u takvim situacijama došlo do strujnog udara, nije neophodno da se dodirnu vodovi kontaktne mreže, već je dovoljno da se uđe u strujno kolo koje može da bude i nekoliko metara udaljeno od kablova. Mladić je najverovatnije ušao u strujno kolo kontaktne mreže i doživeo strujni udar - navode iz železnica.

Tinejdžera sa teškim povredama i opekotinama Hitna pomoć je sa mesta nesreće transportovala na dalje lečenje.

- "Infrastruktura železnice Srbije“ žali zbog nesreće koja se dogodila ovom mladiću i nadamo se da će uspeti da se oporavi, ali ponovo je od strujnog udara iz kontaktne mreže nastradala jedna mlada osoba, koja se popela na vagon. Ovakvi slučajevi neopreznosti i neznanja gotovo se po pravilu tragično završavaju. Svake godine prosečno četiri do pet osoba, uglavnom mladih, pogine ili bude teško povređeno od posledica strujnog udara iz kontaktne mreže prilikom penjanja na vagone - ističu.

"Infrastruktura železnice Srbije" dodaje da se sa njihove strane čini sve što je u njenim mogućnostima da se ovakve nesreće ne događaju.

- Sve železničke stanice imaju upozorenja. Međutim, vagoni su u železničkim stanicama i na prugama, gde im je i mesto. Kontaktna mreža uvek je pod naponom, bez obzira da li u stanici ima vagona ili ne, ili su u njoj parkirani stari vagoni. Nemoguće je ograditi oko tri i po hiljade kilometara pruga i sve stanice u Srbiji, da bi se ovakve nesreće sprečile. Za tako nečim ne postoji bilo kakva saobraćajna, funkcionalna ili ekonomska opravdanost, niti se to radi bilo gde u svetu - objašnjavaju.

Ističu da bilo kakvim fizičkim merama obezbeđenja, nema načina da se takvi slučajevi spreče, osim da svi budu svesni opasnosti koju sa sobom nose pruga, vagoni i kontaktna mreža i da ponašanje bude odgovorno i propisno.

- I ovaj put zato ponovo apelujemo i upozoravamo, posebno mlade, da se ne penju na vagone, jer na taj način mogu da uđu u strujno kolo iz kontaktne mreže iznad železničke pruge i tako direktno ugrožavaju svoj život, a posledice najčešće budu tragične - zaključuju iz železnica.

Video: Lokomotiva na kojoj je došlo do strujnog udara koji je oborio dvanaestogodišnjeg dečaka na zemlju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok