≫ 

Pokrenuta peticija da mame u Srbiji imaju besplatnu pratnju na porođaju: Već sakupljeno skoro 75.000 potpisa

Razlog kampanje je taj što su mnoge majke u Srbiji na porođaju doživele neki vid akušerskog nasilja

  • 5
porođaj porodilja beba majka Foto: Shutterstock

Sakupljeno je skoro 75.000 potpisa kojima se traži da država omogući besplatnu pratnju mamama u porođajnoj sali, po uzoru na pozitivne prakse iz regiona i sveta. Cilj ove inicijative, koja će biti upućena Ministarstvu zdravlja, jeste da se spreči nasilno i uvredljivo ponašanje medicinskih radnika u porodilištima u Srbiji, prenosi RTS.

Razlog kampanje koju je pokrenula organizacija "Kreni promeni" je taj što su mnoge majke u Srbiji na porođaju doživele neki vid akušerskog nasilja, a neke od njih su skupile hrabrost da o tome i javno progovore.

Majke koje su doživele akušersko nasilje najradije bi da zaborave dan kad su se porađale, jer su pre, u toku, ili posle porođaja, od medicinskog osoblja doživele najrazličitije oblike nasilja.

Od vređanja, ponižavanja i vikanja, sve do zanemarivanja, medicinskih grešaka i raznih drugih vidova nehumanog tretiranja.

Istraživanja su pokazala da prisustvo oca na porođaju, ili neke druge osobe po izboru majke (babica, dula, član porodice...) olakšava sam čin rađanja i smanjuje rizik od komplikacija i potrebu za dodatnim intervencijama tokom porođaja, navodi se u obrazloženju razloga peticije.

Zbog svega ovoga, pokrenuta je peticija, koja se može potpisati i onlajn, kojom se apeluje na Ministarstvo zdravlja da, sledeći dobre primere iz regiona i sveta, omogući besplatno prisustvo pratnje na porođaju.

U cenovniku na sajtu Ginekološko-akušerske klinike Narodni front, na primer, piše da se prisustvo oca porođaju naplaćuje 5.000 dinara. Nije označeno da li porođaju može da prisustvuje i neka druga osoba od poverenja majke. U jeku korone bilo je zabranjeno prisustvo i oca zbog epidemijske situacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    1. avgust 2022 | 12:54

    Prisustvovao sam na 2 porođaja, podržavam zakon, pratnja može da bude majka, sestra, svekrva, muž, neko ko se odlično slaže sa porodiljom, a može da se suprotstavi drskosti sestara i nemaru bolničkog osoblja. Ta osoba je svedok i može mentalno da podrži porodilju! Apsolutno sam za ovaj zakon, ovde u Srbiji nema poštovanja prema porodiljama, znam jer smo 3 dete dobili u Srbiji i nisam mogao da prisustvujem porođaju, a o iskustvima čitajte u vestima. Nema potreba da porodilja laže, i da se vređa kao što se vređaju. Naše medicinsko osoblje nema osećaja uopšte!!!!

  • Sandra

    1. avgust 2022 | 12:05

    Porodila sam se u Svedskoj.Moj muz je prisustvovao porodjaju.Posto sam imala bas tezak porodjaj,verujte mi da je sve to tesko podneo.Samo sto se nije onesvestio.Tako da mislim da to i nije najbolja ideja.A tek majka da mi je bila tu,garant da bi se bar tri puta onesvestila.Zato ja nisam za to da neko prisustvuje porodjaju.

  • Hazbula

    1. avgust 2022 | 12:39

    Ginekolozi su najbogatiji među lekarima, to su osobe obraza kao đon kad je novac u pitanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA