≫ 

Ðerlek: I privatnici će izdavati elektronske recepte, Đorđević: Punu primenu možemo očekivati od 1. januara

Važno je da se privatni i državni zdravstveni sistem objedine u jedan centralni informacioni sistem, rekao je Đerlek

  • 0
Sednica predsedništva SNS Foto: Nikola Tomić

Ministarstvo zdravlja i JP "Pošta Srbije" započeli su saradnju na projektu integracije privatnog zdravstvenog sektora u sistem eRecept, čime će se privatnim zdravstvenim ustanovama omogućiti da izdaju recepte elektronskim putem.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek rekao je danas da je reč o veoma značajnom projektu, koji ima za cilj da poveća kvalitet pružanja zdravstvenih usluga i podsetio da se u državnim ustanovama već izdaju elektronski recepti.

Istakao je da je važno da se privatni i državni zdravstveni sistem objedine u jedan centralni informacioni sistem, kako bi se uspostavila kontrola nad količinom lekova koji se propisuju.

- Primetili smo da se ogroman broj lekova propisuje u privatnom zdravstvenom sektoru, pa ćemo integracijom ova dva sistema imati potpunu kontrolu i uvid u propisivanje i količinu lekova i na taj način ćemo donositi zaključke od kojih će korist imati pacijenti - kazao je Ðerlek na konferenciji za novinare u Palati Srbija, preneo je Tanjug.

Podsetio je da je vlada usvojila akcioni plan i program digitalizacije 2022-2026 i da je resorno ministarstvo realizovalo mnoge elemente iz tog plana, poput elektronskih zakazivanja i elektronskih uputa.

Ðerlek je najavio i da će u narednom periodu početi realizacija projekta eBolovanje, što će, kako je rekao, olakšati građanima i pacijentima.

- Zahvalan sam JP Pošta Srbije, jer ćemo zajedno početi ovu integraciju privatnog zdravstvenog sektora. Iskoristićemo njihove softverske potencijale - naveo je Ðerlek.

V.d direktora "Pošta Srbija" Zoran Ðorđević rekao je da to javno preduzeće ima najveći potencijal kada je u pitanju IT, te da je i očekivano da učestvuje u projektima digitalizacije naše zemlje.

- Želeli smo i da eRecept implementiramo i kod privatnika i da pomognemo našim građanima, ali i resornom ministarstvu, kako bi vodili evidenciju i omogućili da lekovi, koji su u takvim situacijama preko potrebni, budu dostupni građanima - rekao je Ðorđević.

Ðorđević je naveo i da je razgovorano o mogućnosti da pošta dostavlja lekove pacijentima na kućnu adresu.

- Želja nam je da ovo zaživi od današnjeg dana, ali punu primenu možemo očekivati od 1. januara, jer treba obavestiti privatne ustanove da mogu da koriste taj sistem i da je nužno da mu se prilagode - kazao je Ðorđević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA