Muke samohrane majke petoro dece iz Brusa: Idu u nadnicu da bi se prehranili, najmlađa ćerka mesi hleb

Porodici Živković potrebni su siguran krov nad glavom i hrana

  • 28

Olivera Živković samohrana je majka petoro divne dece, sa kojima živi kao podstanar, u selu Razbojna nadomak Brusa. Bez vode u kući, frižidera, mašine za veš i sa skromnim primanjima, svakodnevica ove porodice nije nimalo laka.

U staroj kući sa oronulim nameštajem žive Aleksa (13), Nikola (12), Aleksandra (11), Sonja (10) i najmlađi Oliver, koji ima samo 4 godine. Ne traže puno, samo osnovne uslove za život. Sve dele, bratski. Sve. Ono malo što imaju. 

Čuvši za ovu tešku priču, humanitarac Dejan Marković Milošević iz Kuršumlije, posetio je Živkoviće kako bi čuo za njihovu muku sa kojom se svakodnevno bore kako znaju i umeju.

- Ukupna primanja im iznose 18.000 dinara. Najbliža prodavnica im je na oko 4 kilometra. Kuća u kojoj žive nije njihova, već im je dao na korišćenje jedan rođak, pošto nisu imali gde da stanuju. Nemaju nikave kućne aparate, samo jedan šporet na drva i jedan električni gde radi jedna ringla - kaže za naš portal Marković, dodajući da je na njega najveći utisak ostavilo lepo vaspitanje dece.

- Odavno nisam video tako lepo vaspitanu decu. Recimo, kad smo razgovarali, pa devojčice hoće da me pitaju nešto, obavezno dignu dva prsta, kao u školi. To nikad nisam video, da su deca toliko fina - priča nam on.

Olivera radi teške fizičke poslove i ide u nadnicu, kako bi ih prehranila.

- Ide i bere sezonsko voće. Sa njom često ide i ćerka, kao i dva starija sina, kako ko može. Kad sam došao, ti dečaci su išli da beru kupine, kako bi imali neki dinar za sebe. Ćerkica koja ima 11 godina ostane kod kuće i sprema ručak dok oni ne dođu, mesi im čak i hleb - priča humanitarac.

Kako kaže Dejan, ovoj divnoj porodici treba najpre omogućiti pristojan krov nad glavom, gde će imati normalne uslove za život.

- Treba im i stambeni prostor i finansijska pomoć. Deca su stvarno inteligentna i dobra, treba im dati šansu za normalan život. Recimo, sad kad sam došao, doneo sam neke slatkiše. Najmlađi sin je odmah uzeo deo i odvojio, da ostavi za svoju braću i sestru, da podeli sa njima - ističe ganut Marković.

Ukoliko želite da pomognete porodici Živković i vratite osmehe na lica ove divne dece, to možete da učinite uplatom na račun:

205 900103073677 988, Olivera Živković Božanović.

Telefon za informacije je 061 1714045, Dejan Marković Milošević.

Video: Baka Stanka sa sinom živi sama na planini: Teško su bolesni i misle da će umreti od gladi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Max

    3. avgust 2022 | 21:48

    Braco Srbi da vas nema trebalo bi vas izmisliti. Ekonomski tigar i ovakvi slucajevi ne idu zajedno. U svakom slucaju sram bilo one koji misle da obitelj sa 4 male djece moze zivjeti sa tim parama. Ja ponekad dnevno potrosim vise od onoga sto ta jadna zena i djeca imaju na raspolaganju na mjesecnom nivou. Drago mi je da su objavljeni podatci za pomoc (koju cu moci osobno poslati u garderobi) a za hranu ce dobiti pare. A onima koji pricaju o zlatnom dobu neka ih Bog priblizi tom dobu.

  • Disko

    3. avgust 2022 | 21:37

    Lepa i dobra deca...malo je takvih

  • Auu

    3. avgust 2022 | 23:16

    Poštovani Novinari ovo pokažite našim političarima neka vide bedu majka je rodila 5 dece a sve manje dece se rađa sela pusta a deca mučenici gladni ma žalosno ovo je Srbija hvala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA