≫ 

Vandali su je uništili, ali se ona podigla kao Feniks iz pepela: Na ulazu u Guču postavljena nova zlatna truba

Prestonica trube potpuno je spremna da za vikend primi nekoliko stotina hiljada posetilaca koliko se očekuje na ovogodišnjoj najvećoj smotri limenih instrumenata na svetu

  • 3
Zlatna truba Guča Dragačevo Foto: RINA

Nezapamćen vandalizam odigrao se pre nekoliko meseci u Guči, kada su na razočaranje meštana nepoznati počinioci iz još uvek nerazjašnjenih razloga uništili simbol u obliku trube koji je decenijama unazad dočekivao saboraše na ulasku u ovu dragačevksu varošicu.

- Prethodna truba bila je izrađena od čvrstog materijala i na stabilnoj podlozi, tako da je bilo nemoguće da je unište vetar i vremenske nepogode koje su zadesile naš kraj. Nema dileme da su to uradili bahati pojedinci, za kojima se i dalje traga. Nadam se će vinovnik ili više njih biti privedni pravdi - izjavio je za RINU Milivoje Dolović predsednik opštine Lučani.

Da se tradicija duga preko pola veka ne bi menjala, po hitnom nalogu urađen je i pred 61. Sabor trubača postavljen novi dobro poznat simbol na istom mestu, ali ovoga puta još masovniji i sjajniji.

- Nova truba je dužine pet metara, nadamo se da neće ponovo biti na meti vandala. Želimo da sačuvamo tradiciju i naš simbol Dragačeva. Ovakvu kakvu smo je postavili sada može da dočeka i stoti Sabor trubača u Guči - dodao je Dolović.

Prestonica trube potpuno je spremna da za vikend primi nekoliko stotina hiljada posetilaca koliko se očekuje na ovogodišnjoj najvećoj smotri limenih instrumenata na svetu. Svi smeštajni kapaciteti su popunjeni već mesecima unazad, a prenoćište za vreme Sabora sada se može naći samo u susednim opštinama. Svi programski sadržaji na ovoj manifestaciji biće besplatni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71🐎

    4. avgust 2022 | 07:51

    U Srbiji vrsljaju satanisti, siptari balije ustase I srpske poturice nije ni cudo

  • milano

    4. avgust 2022 | 05:42

    Postavite kamere pa da vidimo ko je ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA