≫ 

Meštani sela oko Knića 3 decenije žive bez vode: Od bašta su odustali, moraće da prodaju stoku

Još 1995. godine mesne zajednice Dragobraća, Zabojnica i Dubrava sa kragujevačkim vodovodom zaključile su ugovor o udruživanju sredstava i izgradnji crpne stanice i rezervoara Lipe. Iako su, kako tvrde, priključak platili, pojedini domaćini vodu nisu dobili

  • 0
voda, nestašica vode, knić Printscreen: RTS

Tri decenije, 47 kuća u knićanskim selima Vučkovica, Zabojnica i Sumurovac nemaju vodu. Meštani kažu da su potpisali ugovor sa kragujevačkim vodovodom i platili priključak, ali ga nisu i dobili. Da bi problem meštana bio rešen, u vodovodu kažu da Opština Knić treba da plati oko 400.000 evra.

Još 1995. godine mesne zajednice Dragobraća, Zabojnica i Dubrava sa kragujevačkim vodovodom zaključile su ugovor o udruživanju sredstava i izgradnji crpne stanice i rezervoara Lipe. Iako su, kako tvrde, priključak platili, pojedini domaćini vodu nisu dobili.

Bojan Nešić iz Zabojnice ističe da je najveći problem bunar koji je presušio.

- Imao sam i papriku i krastavce, sve sam to batalio - dodaje Nešić.

Predrag Miletić iz Vučkovice kaže da se njegova deca kupaju kod bake i deke u Đuriselu.

- To je treće selo odavde, udaljeno nekih sedam-osam kilometara. Dole peremo veš - objašnjava.

Vodu za piće kupuju, snalaze se kako znaju i umeju, a najteže je, kažu, za stoku, od koje mnogobrojni domaćini žive.

- Svaki dan iz bunara, odnosno sa izvora, uzimamo oko 10.000 litara vode da bismo naopojili krave. Pitamo se samo šta će se desiti kada presuši - kaže Milan Parezanović iz Zabojnice.

Milan Milićević iz istog sela naglašava da će krave morati da proda pošto-poto, ukoliko gradska voda uskoro ne stigne.

Prema ugovoru, kragujevački vodovod uradio je hidrotehničku infrastrukturu, na koju su, kažu, priključena domaćinstva koja su podnela zahtev.

Pošto Gornja Vučkovica, Zabojnica i Sumurovac nisu odmah imali mogućnosti, nije urađen projekat, pa je 47 kuća ostalo bez vode, objašnjava predsednik MZ Vučkovica Radoslav Zimonjić.

Da bi problem meštana bio rešen, u vodovodu kažu da Opština Knić treba da plati oko 400.000 evra.

Nebojša Jakovljević, direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Kragujevac, navodi da je potrebno da se postojeći rezervoarski prostor proširi za 200 metara kubnih, da se izgradi nedostajuća vodovodna mreža i pribavi nova oprema.

Najvažnije je da se izgradi nova trafostanica, jer postojeći kapaciteti ne omogućavaju priključenje novih pumpi, ističe Jakovljević.

Pokrenut je i postupak na sudu, a na meštanima je da dokažu da su platili priključak, jer u arhivi vodovoda ta evidencija ne postoji.

Video: Još snimaka havarije u Kneževcu: Šiklja voda po raskopanoj ulici, a građani nemaju vodu danima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA