≫ 

Da li su se opustili u kovid ambulantama: Lekar me nije ni pregledao i još mi dao lekove na koje sam alergična

Izuzetno je poražavajuće da odete bilo kom lekaru iz bilo kog razloga, a da vam on propiše lekove koji mogu da vam naškode. Da li je moja krivica što nisam rekla da sam alergična na penicilin? Moguće. Ipak, nisam ni znala šta mi je propisano

  • 22
lekar bez pregleda prepisao lekove Foto: Shutterstock

Broj slučajeva pacijenata zaraženih virusom korona raste iz dana u dan, te se i kovid ambulante polako ponovo pune, s obzirom na to da mnogi imaju simptome ili su bili u kontaktu sa zaraženim osobama. Ipak, nije pregled u svakoj ambulanti onakav kakav očekujemo. Štaviše, negde možete da dobijete kompletnu terapiju, a da vas lekar ni ne pregleda.

Zbog pojave blagih simptoma - suvog i iritiranog grla, glavobolje i bola u leđima, ali i bliskog kontakta sa više od pet osoba koje su potvrdile da su pozitivne na virus korona, otišla sam u jednu kovid ambulantu u Beograd.

Prvo na šta sam naišla je izuzetno neprijatno medicinsko osoblje. Pre svega, mladić koji je uzeo moju zdravstvenu knjižicu nije ni saslušao koje simptome imam, već samo čuo da sam uz to rekla da sam imala i više kontakata, počeo je da viče na mene da ne testiraju kontakte, a potom i da u toj ambulanti ne mogu da otvorim bolovanje. Bolovanje nisam ni tražila, znam koja je procedura, želela sam samo pregled i da se testiram. Neko manje upućen u celu situaciju, ko ranije nije išao u kovid ambulantu, posle takvog nastupa medicinskog brata verovatno bi samo ostao zbunjen i možda i odustao od pregleda.

Neprijatnost se tu nije završila. U laboratoriji, gde je trebalo da dam krv na analizu, uredno sam ostavila knjižicu na mesto na vratima koje je za njih napravljeno i rekla jednoj baki da ostavi i ona, inače se pravi problem. Medicinska sestra nije ni pogledala da li su knjižice tu, već je, čim nas je videla, počela da viče u nas da treba da se predaju knjižice, pritom lupajući u vrata. Ali, neprijatne situacije se tu nisu završile. Na testiranju sam slučajno dala papir više i samo usput prokomentarisala da sam dala papir koji ne treba da dam, da bi mi bilo rečeno da ćutim i da govorim samo kada me nešto pitaju, kao da sam počinila krivično delo, a ne došla da se lečim.

Moram da napomenem da je na tri lekara bilo manje od 10 pacijenata, a da takvu neprijatnost sa medicinskim osobljem u istoj kovid ambulanti nisam doživela ni kada sam išla prvi put i čekala pet sati, na hladnoći, ispred kovi ambulante i kada se tokom tih pet sati red od minimum 50 ljudi nikako nije smanjivao, te su lekari imali posla preko glave i razloga za nervozu.

Lekar me nije pregledao

Prethodna dva puta kada sam bila u kovid ambulanti, pregledali su me izuzetno prijatni i posvećeni lekari. U ordinaciji su me pitali za simptome, kontakte, da li sam vakcinisana, kojom vakcinom i koliko puta, da li imam alergije na lekove. Izmerili mi temperaturu, pritisak i količinu kiseonika u krvi, objasnili su mi kakva mi je analiza krvne slike, pogledali grlo i poslušali pluća. Terapiju su mi dali na osnovu pregleda i objašnjeno mi je koje lekove treba svakako da pijem, a šta da dodam ukoliko sam kovid pozitivna. Takođe mi je rečeno i na koji način treba da se ponašam u slučaju da imam virus korona.

Ovog puta, situacija je bila drastično drugačija. Sve što mi je rečeno je da mi je "krvna slika u redu". Lekar me nije pregledao i poslao me je na testiranje. Urađen mi je prvo brzi antigenski test, a kada se pokazalo da je negativan, i PCR.

Bilo mi je veoma čudno što me lekar nije ni pregledao. Pitao me je samo koje simptome imam. Sama sam rekla da sam imala i kontakte, a vakcinacija i preležana bolest uopšte nisu spomenute. Kako je u ordinaciju trebalo da se vratim sa rezultatima antigenskog testa, računala sam na to da će lekar tada da me pregleda. Međutim, to se nije desilo. Pogledao je negativan test, a onda mi napisao nalaz i dao mi četiri vrste lekova koje bi trebalo da pijem od pet do 15 dana. Rekao mi je da sa terapijom počnem odmah, a da, ukoliko test bude pozitivan, dođem opet.

Propisani su mi lekovi koje ne smem da uzimam

Ne treba posebno ni spominjati da nisam imala nameru da odem i kupim lekove koje mi je propisao lekar koji me nije ni pogledao. Odlučila sam da ću, ukoliko dobijem pozitivan rezultat da se vratim u kovid ambulantu i da tražim da me pregleda drugi lekar, koji će da mi da terapiju.

Pravi šok usledio je kada sam došla kući i počela na internetu da tražim šta mi je napisao na nalazu, s obzirom na to da je dijagnoza bila na latinskom, a za lekove nisam čula jer nisam neko ko se često razboljeva.

Dijagnoza - upala ždrela. Nije mi bilo jasno kako bi bilo ko mogao da dođe do tog zaključka. Na osnovu čega? Toga što sam rekla da imam suvo grlo? Podsećam, lekar mi grlo nije ni pregedao.

A onda sam prešla na lekove. Dobila sam sprej za grlo, koji bi trebalo da koristim šest puta dnevno 10 dana. Našla sam da je u pitanju sprej koji se koristi kod prehlade i koji štiti usnu duplju i grlo i smanjuje rizik od virusne infekcije, a preporučuje se i kod prvih znakova infekcije. Pomislila sam da je to u redu, da bih stvarno mogla da kupim taj lek da mi bude lakše.

Rečeno mi je da drugi lek pijem pet dana, tri puta dnevno. Putem interneta sam našla specifikaciju leka i shvatila da se koristi za reumatoidni artritis, ankilozirajući spondilitis, osteoartritis, nereumatoidne artoparije, burzitis, tendonitis, tenosinovitis, povrede mekih tkiva kao što su istegnuća i uganuća, kao analgetik kod dismenoreje, somatoloških i postoperativnih bolova, glavobolje i migrene i za simptomatsku terapiju groznice. Dakle, za blagu glavobolju i bol u leđima ovaj lek je prejak. Na sve to, ne preporučuje se kod onih koji imaju bronhijalnu astmu, a kao nekome ko je imao bronhitis i ne zna da li mu se vratio, s obzirom na kašalj i teže disanje za koje se ispostavilo da nije kovid, ne bi mi bilo svejedno da popijem 15 tih tableta.

Priča se tu ne zaustavlja. Lekar mi je propisao antibiotik i napisao da treba da ga uzimam 10 dana, dva puta dnevno. On se koristi za infekcije nosa, sinusa, grla, grudi i pluća, kože, urinarnog sistema i polnih infekcija, što je donekle u redu, ukoliko je lekar pregledom ustanovio da infekcija postoji. Ipak, pregleda ovde nije bilo, a ono što sam pronašla jeste da lek ne sme da se koristi ukoliko je prisutna alergija na cefpodoksim ili neki drugi antibiotik, uključujući penicilin. Ja sam alergična na penicilin. Da sam poslušala lekara koji je rekao da istog momenta počnem da pijem lekove, napravila bih sebi veći problem nego što bih imala da mi je test na kraju bio pozitivan.

Za kraj, propisan mi je prašak koji otklanja simptime iritabilnih creva - nadutost, gasove, bolove u abdomenu, dijareju i konstipaciju. Sve simptome koje ja nemam. Po savetu lekara, trebalo bi da ga pijem 14 dana, dva puta dnevno. Njegova upotreba jedino ima smisla ukoliko je propisan kao probiotik uz antibiotik koji ne bih smela da uzimam.

Dakle, izuzetno je poražavajuće da odete bilo kom lekaru iz bilo kog razloga, a da vam on propiše lekove koji mogu da vam naškode. Da li je moja krivica što nisam rekla da sam alergična na penicilin? Moguće. Ipak, nisam ni znala šta mi je propisano.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica - realna

    9. avgust 2022 | 21:39

    U iscrpnom izveštaju gospodje, nedostaje IME i PREZIME ovog nazovi lekara - šarlatana ! U kojoj kovid ambulanti "radi"? Kome ta neznalica polaže račune za svoj površan rad, treba ga prijaviti dok neko ne nastrada. O ponašanju pojedinih frustriranih sestara koje večno "tuguju" što nisu postale doktorke, mogao bi se roman u nastavcima napisati. Ne vredi se samo čuditi, u kuloarima kritikovati,saginjati glavu, treba ODMAH verbalno reagovati. Pokazati zube, ne dozvoliti da nas ponižavaju. Dosta je njihovog bezobrazluka i prostakluka. Kada se zaposle u privatnim zdravstvenim ustanovama, one CVRKUĆU, osmehuju se.... Otkud ta promena u ponašanju? Nije u pitanju plata, već OTKAZ koji im visi nad glavom ako se neprimereno ponašaju prema pacijentu i pritužba stigne do gazde.

  • Strašni simptomi

    9. avgust 2022 | 20:41

    Zbog takvih i to malo lekara će pobeći glavom bez obzira. Podelite im testove neka sami sebi guraju u nos kao ba zapadu da se oslobode ambulante onima kojima treba pomoć.

  • Kaja

    9. avgust 2022 | 20:58

    Jednostavno- moze im se. Na zalost...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA