≫ 

Ceo radni vek proveo na Mitrovačkom buvljaku: 40 godina prodaje robu koju nađe pored kontejnera, ovo se traži

U letnje vreme ovde se dolazi već u pet sati ujutru da bi se zauzela što bolja pozicija za prodaju

  • 0
Sremska Mitrovica, buvljak Foto: ozon.rs

Buvlje pijace, popularni „buvljaci“ nalik su jedni drugima širom Srbije. Ovde se prodaje sve: i nove i stare stvari, alat, mal

i kućni aparati, odeća i obuća, tanjiri, čaše, slike, šerpe, tiganji, knjige, svećnjaci… Kakav je kvalitet robe na improvizovanim „tezgama“, drugo je pitanje, jer se većinom radi o korišćenim stvarima, sa manje ili više oštećenja.

Ista situacija je i u Sremskoj Mitrovici. Improvizovani mini buvljak čine tezge na zemlji, a roba uglavnom ista kao i na ostalim buvljacima, piše Ozon.rs.

Jedan od stalnih prodavaca kaže da ovaj posao radi 40 godina. Roba koju prodaje izgleda kao da je iz antikvarnica. Na pitanje, da li je puno putovao i gde je prikupio robu, bez stida odgovara “od kontejnera do kontejnera”.

On godinama razvrstava stvari koji nađe u kontejnerima i sve što on smatra da se može prodati izlaže na pijaci. Kaže da trenutno skoro niko ne kupuje.

Na gomilama je uglavnom garderoba, pomešana ženska, dečja i muška, a svaki komad se prodaje po ceni od 50 dinara, ili tri odevna predmeta za sto dinara, kad je akcija. To se i najviše traži.

U letnje vreme ovde se dolazi u 5 sati ujutru da bi se zauzela što bolja pozicija za prodaju, mada svako od redovnih prodavaca zna gde je njegovo stalno „radno mesto“. Do svađe dolazi kad „konkurencija“ porani, pa zauzme mesto koje neko smatra svojim.

Među robom ima i knjiga, časopisa i stripova, po ceni od 20, 30 ili 50 dinara. Po toj ceni se može naći i Dobrica Ćosić ili naš jedini “nobelovac, Ivo Andrić.

Buvlje pijace postoje i u mnogim evropskim gradovima, a prodavci su ili porodice koje iznajme tezgu za prodaju neželjenog pokućstva, ili komercijalni pogoni sa velikim izborom iskorišćene, second hand robe.

Video: Protest pijačnih prodavaca, neće fiskalne kase

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA