≫ 

Nekadašnji omladinci iz Srbije i Hrvatske sastali se posle 45 godina: Nisu dali da rat prekine prijateljstvo

Nekadašnji pobratimi žele da obnove pokidane veze i iniciraju novu saradnju Zaječara i Kutine

  • 4
zaječar, kutina, bratski gradovi Printscreen: YouTube/ZA MEDIA

Sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, u eri bratimljenja gradova na prostoru nekadašnjih jugoslovenskih republika, započela je saradnja Zaječara u Srbiji i Kutine u Hrvatskoj, piše zamedia.rs. 

Međusobna druženja, zajedničke radne akcije, kulturnu i ekonomsku saradnju prekinuli su ratni sukobi u bivšoj Jugoslaviji.

Prvi put nakon više decenija nekadašnji pobratimi iz Osekova kod Kutine došli su u Veliki Izvor nadomak Zaječara da potraže stare prijatelje i obnove druženja.

Prošle su decenije, ali su ostala zajednička sećanja, pa je i prvi susret gostiju iz Hrvatske, nekadašnjih pobratima, sa domaćinima u Velikom Izvoru bio obojen emocijama. Prijateljstvo datira od pre pola veka, kada su prvo gradovi Zaječar i Kutina potpisali povelju o bratimljenju, a potom i sela Veliki Izvor i Osekovo.

Šef MK Veliki Izvor Miodrag Ranković rekao je za Zamedia porta da su, kada su se kao mladi družili, imali jednu zajedničku temu, a to je mladost,  život. I tu nisu pravili nikakve razlike.

Nekadašnji omladinci kažu da vreme i događaji nikada nisu uticali na njihova prijateljstva.

- Kada dođem u Zaječar, kao da sam došao usred nekih nebesa. Pre 45 godina sam jeo vešalicu. Sada kada sam zvao, rekao sam da želim da se prisetim onoga što sam jeo pre 45 godina - rekao je Josip Klašterka, nekadašnji predsednik omladine Kutine.

Nekadašnji predsenik omladine Zaječara Predrag Nicić dodao je da ne dozvoljavaju da sva dešavanja koja su bila izbrišu njihova stara prijateljstva.

Domaćini Nikolići presrćeni su što su posle četiri decenije ponovo ugostili prijatelja Vladimira iz Osekova, nesuđenog venčanog kuma.

- Kad je trebalo da se venčamo, poželeli smo da nam Vladimir bude kum. Pošli smo odavde, ali on je morao da ide u vojsku - objasnio je Perislava Nikolić.

Njen suprug Boban dodaje da su fotografije koje su gledali izbledele, ali da "osećanja nikada neće da izblede i da su ona jača i svežija nego ranije".

- Sad se ukazala prilika da dođem u Zaječar i veoma sam srećan zbog toga. Još ne verujem da sam ovde sa svojim ljudima, svojim prijateljima - rekao je Vladimir Bistrički iz Osekova.

Nekadašnji pobratimi žele da obnove pokidane veze i iniciraju novu saradnju Zaječara i Kutine.

Video: Bibars Natho postao Srbin: Kapiten reprezentacije Izraela se pohvalio srpskim pasošem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radio sam na radnoj akciji sava 74 kod zagreba

    10. avgust 2022 | 16:45

    vodio sam cetu tad me ustasa iz cista mira udario u prsa pao sam ko sveca na pola radne akcije za mene je bilo zavrsena nista bolje ni od balije nisam doziveo udesetoj godini kad mi je balija prisao Iza ledja dok sam u njivi cuvao goveda I udario me kolcem u ledja, na kilometar ih obilazim seme im se zatrlo Interesantno da niko nije pitao ko je taj ustasa zasto se to desilo.

  • ANTE BAN

    10. avgust 2022 | 16:38

    I jedni I drugi srbi samo du jedni pokatoliceni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA